Pro slávu, nebo pro peníze? Proč na Ukrajině bojují i ruští dobrovolníci

Na Ukrajině bojují tisíce ruských dobrovolníků. Oficiálně o sobě tvrdí, že brání vlast a jsou ruští patrioti. Většinou jsou ale motivováni slibem vysokých finančních odměn, v přepočtu sto tisíc korun měsíčně, a udělením vyznamenání.

Pro slávu, nebo pro peníze? Proč na Ukrajině bojují i ruští dobrovolníci
Ruská mobilizace, ilustrační foto | Shutterstock.com

Na ruské straně bojují na Ukrajině tisíce až nižší desítky tisíc ruských dobrovolníků. Jejich přesný počet není znám. Také o jejich motivaci lze pochybovat. Oficiálně ruští muži hovoří o vlastenectví a boji proti ukrajinskému nacismu, přesně podle kremelské propagandy. 

Jedním z dobrovolníků, který se v říjnu připojil k ruské jednotce a dostal se na frontu, je i Alexander. Už po měsíci se jeho útvar dostal u ukrajinské vesnice Makijivka (rusky Makejevka) v Doněcké oblasti pod těžkou dělostřeleckou palbu, kde byl zraněn. Nyní se zotavuje v moskevské nemocnici.

Při útoku ukrajinských sil podle něj zahynulo 72 z 98 vojáků jeho jednotky, prohlásil pro The Moscow Times. Všichni zabití byli stejně jako on ve válce dobrovolně. „Jsme opravdoví patrioti,“ zdůraznil jednatřicetiletý Alexander, který ale nechtěl uvést své příjmení.

„Naši dědové bojovali proti nacistům ve druhé světové válce a my teď bojujeme proti nacistům na Ukrajině,“ prohlásil sedmačtyřicetiletý Vladislav Malov, další z ruských dobrovolníků. Už se z bojů vrátil do rodného Nižněkamsku v republice Tatarstán. 

Motivace vysokým výdělkem

I když se ruská propaganda snaží tyto „dobrovolníky“ vykreslit jako pravé Rusy, kteří bojují proti nacistům z Ukrajiny a dekadentního Západu, na druhou stranu jsou tito muži motivováni na ruské poměry velice štědrým platem odpovídajícím profesionálním vojákům.

Mají slíbeno měsíčně až 300 tisíc rublů (podle oficiálního kurzu téměř sto tisíc korun), další finanční odměny jsou vypláceny za ničení nepřátelských tanků a letadel. Roli sehrává i možnost rychlého povýšení v ruské armádě a vidina vyznamenání od Putina. V některých případech může jít také o tlak v rodině od příbuzných.

Takzvané dobrovolnické prapory jsou budovány regionálními úřady a dostávají jména jako Tigr nebo BARS (sněžný leopard), což je největší rezervní vojenská skupina v Rusku. Fungují pod záštitou ruského ministerstva obrany a jejich velitelské struktury jsou integrovány do běžných ozbrojených sil. Na bojišti jsou nicméně dobrovolníci nasazováni po boku mužů odvedených po zářijové mobilizaci, případně společně se žoldáky Wagnerovy skupiny. Jejich přesné počty nejsou známé, stejně jako jejich ztráty.

Jednotky dobrovolníků BARS mohou mít celkově až sto tisíc členů. Vznikly v roce 2015 a ruskými úřady jsou podporovány od konce roku 2021, kdy se plánovala okupace Ukrajiny. Jejich členové se účastní pravidelných vojenských cvičení, ale ponechávají si civilní zaměstnání.

Mobilizovaný voják nikoho nezná

Prostřednictvím rezervních jednotek BARS se mohou do bojů zapojit i ti, kteří nesplňují kritéria ministerstva obrany pro nasazení v armádě. Většinou se jedná o omezení z důvodu věku. Dobrovolné prapory (okolo 800 mužů) si starší bojechtiví Rusové vybírají také kvůli tomu, že znají ostatní bojovníky, případně i velitele. Na Ukrajině může působit okolo dvaceti praporů. „Tyto lidi znám celý svůj život. Mobilizovaný voják nezná své kamarády, když jde na frontu,“ vysvětlil Alexander. 

Vysoké procento dobrovolných vojáků má předchozí vojenské zkušenosti, řada z nich bojovala na východě Ukrajiny po roce 2014. Předpokládá se, že většina z nich pochází z menších měst a vesnic, kde je vyšší míra chudoby a není tam dobře placená práce. Kreml zapojení dobrovolníků do bojů podporuje už od loňského léta. 

Putin navíc loni v listopadu podepsal zákon, který dobrovolné bojovníky zařazuje mezi válečné veterány, což znamená, že by měli pobírat štědré důchody. Zaměstnavatelé jim mají podržet jejich pracovní pozice po návratu do civilu.

Sergej Krivenko z nevládní organizace Občan, armáda & právo, který poskytuje právní pomoc ruským vojákům, uvedl, že řada dobrovolníků postrádá řádné smlouvy s ruským ministerstvem obrany. To by mohlo vést k problémům ohledně výplaty slíbené finanční odměny. Nedá se dokázat, zda jde o záměr, nebo jen o výsledek neschopnosti ruských úřadů.

Dobrovolníci jsou využíváni jak k posílení stávajících jednotek, tak k vytváření nových bojových formací. Někteří vojenští analytici, jako je ruský Pavel Luzin, se domnívají, že jejich nasazení bude mít minimální dopad na průběh války. Užiteční jsou hlavně pro ruskou propagandu a vytvoření dojmu, že ruská společnost masivně podporuje válku na Ukrajině.