Sláva kyselině. Contipro pracuje na ulehčení operací slepého střeva

Česká biotechnologická firma stojí na prahu ulehčení operací tlustého střeva

Sláva kyselině. Contipro pracuje na ulehčení operací slepého střeva
Chemik Vladimír Velebný | Hynek Glos

Česká republika stojí velmi blízko tomu, aby se stala zemí, která pomůže ukončit potíže po operacích tlustého střeva. Komplikované zákroky, u nichž až ve 20 procentech případů dochází k rozpadu švu a lékaři musejí provádět reoperace, má v budoucnu ulehčit speciální gel. Novinku představila společnost Contipro, kterou už v 90. letech založil biochemik Vladimír Velebný. V nemocnicích budou moci lékaři postup používat zhruba za čtyři roky.

Česko je v Evropě na pátém až šestém místě ve výskytu rakoviny tlustého střeva. V úmrtnosti je země na starém kontinentu devátá. Pro srovnání, Německo je na 31. příčce a Rakousko na 33. Právě v Česku by proto měla rezonovat zpráva o novince, která pacientům ulehčí léčbu.

Nejde ale jen o rakovinu. Lékaři operace provádějí i kvůli různým typům zánětlivých onemocnění. Až dosud řeší jednu nepříjemnou potíž, a to při spojení částí tlustého střeva poté, co jeho kus odejmou. „Konce střeva musíme sešít v beznapěťovém stavu, při dobrém prokrvení a důraz se klade i na vytvoření dostatečné šířky. Hlavní indikace toho, že něco není v pořádku, nám už v krátkém čase po operaci ukáže CRP, tedy ukazatel zánětlivých hodnot, ale i jiné infekční markery. Pacient také cítí bolest, protože infekce proniká ze střeva do břišní dutiny a dráždí pobřišnici. Ve vážných případech může nastat i úmrtí pacienta,“ popisuje chirurg Karol Kyslan.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit