Slapská elektrárna se po 65 letech modernizuje. Staré 35tunové kolo turbíny dosloužilo

Druhá největší elektrárna Vltavské kaskády prochází modernizací. Nová technologie slapské elektrárny ušetří 80 milionů litrů vody ročně

Slapská elektrárna se po 65 letech modernizuje. Staré 35tunové kolo turbíny dosloužilo
Stará turbína slapské vodní elektrárny | foto ČEZ

Demontáž starých technologií si jako splněnou položku odškrtli z harmonogramu specialisté vodních elektráren ČEZ a dodavatelských firem, kteří modernizují soustrojí TG2 vodní elektrárny Slapy. Po rotoru a statoru opustilo společnou šachtu také původní oběžné kolo turbíny, které bude jako artefakt vystaveno právě na Slapech. Elektrárna vyrobila od spuštění v roce 1955 více než 19 miliard kWh, takové množství by pokrylo celou dnešní spotřebu České republiky na čtyři měsíce.

Za plného provozu se tady 35tunové oběžné kolo turbíny o průměru 3,7 metru musí vypořádat se 100 kubíky vltavské vody za vteřinu. Energii vodního živlu přenáší na rotor generátoru a rodí se bezemisní elektřina. Momentálně ale jeden ze tří bloků slapské elektrárny připomíná spíše prázdný kráter, protože nejdůležitější komponenty byly speciálním střešním jeřábem o nosnosti 50 tun vyzdviženy k opravám nebo je zcela nahradí nové efektivnější prvky. 

„Vodní elektrárna Slapy je schopna za 136 vteřin najet na svůj plný výkon, začít dodávat do sítě bezemisní elektřinu, a podílet se tak na řízení výkonové bilance celé energetické soustavy České republiky. Modernizací soustrojí TG2 dokončíme v příštím roce obnovu celé slapské elektrárny a prodloužíme tak její životnost o další desítky let,“ říká ředitel vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

Slapská elektrárna bude po 65 letech nová. Energetici vyzdvihli z podzemí vysloužilé 35tunové oběžné kolo turbíny

Po rotoru a statoru opustilo společnou šachtu také původní oběžné kolo turbíny, které bude jako artefakt vystaveno právě na Slapech. Stará turbína slapské elektrárny Ve strojní části provozu dochází zejména k výměně komory oběžného kola, kompletní výměně turbíny a regulace turbíny. Elektrickou část čeká oprava statoru generátoru, pólů rotoru i chladicího okruhu blokového transformátoru+1

 „Ve strojní části provozu dochází zejména k výměně komory oběžného kola, kompletní výměně turbíny a regulace turbíny. Elektrickou část čeká oprava statoru generátoru, pólů rotoru i chladicího okruhu blokového transformátoru. Modernizace má také ekologickou stránku. Zvýšení tlaku v ovládací hydraulice ze současných cca 22bar na tlak 149 až 170 bar znamená, že se sníží objem olejové náplně o 95 procent – z tisíců litrů na stovky litrů – a sníží se příkon čerpadel,“ vypočítává přínosy modernizace Monika Šišková, specialistka programu obnovy zařízení vodních elektráren ČEZ.

Slapská soustrojí TG3 a TG1 už jsou modernizována od roku 2011 a 2020. Dokončením obnovy bloku TG2 v polovině příštího roku bude elektrárna v podobně skvělé fyzické kondici, jako když ji energetici před 65 lety spustili. Poprvé od začátku provozu bude třeba vyměněn vnitřní ochranný nátěr ve více než 50 metrů dlouhém a 5 metrů širokém ocelovém tlakovém přivaděči k turbíně. Celá akce vyjde na více než 150 milionů korun. Voda prošlá soustrojím TG2 pak zamíří znovu vyrábět ekologickou elektřinu do níže položených Štěchovic. 

„Elektrárna Slapy v loňském roce dodala do sítě 227 milionů kWh, a pokryla tak spotřebu 65 tisíc domácností ve středních Čechách. V provozu je podle potřeb energetického dispečinku, zejména v ranní a večerní odběrové špičce,“ shrnuje přínos druhé největší elektrárny Vltavské kaskády František Fröhlich, vedoucí oddělení provoz vodní elektrárny Slapy.

Současná akce na Slapech je jednou z položek na seznamu obnovy vodních elektráren Skupiny ČEZ. Ty v uplynulých 15 letech prošly komplexní modernizací, největší podobnou akcí v historii české hydroenergetiky. Omlazovací kúra za více než tři miliardy korun dosud proběhla na 38 soustrojích 22 elektráren ČEZ po celé České republice. Celkový výkon modernizovaných soustrojí činí 1425 MW, tj. zhruba ¾ výkonu jaderné elektrárny Dukovany. Při konstantních hydrologických poměrech vyrobí modernizovaná soustrojí ročně o desítky milionů kWh ekologické elektřiny více.