Škrty ve zdravotnictví namíchly lékaře. Vadí jim snížení platby za státní pojištěnce

Vláda ohrožuje kvalitu a dostupnost péče, varují lékaři. Proti snížení platby za státní pojištěnce se prostřednictvím otevřeného dopisu postavilo Sdružení ambulantních specialistů.

Škrty ve zdravotnictví namíchly lékaře. Vadí jim snížení platby za státní pojištěnce
ilustrační foto | Profimedia.cz

Kabinet Petra Fialy od července sníží platby za státní pojištěnce na loňskou úroveň. V rozpočtu pro letošní rok mu to pomůže ušetřit zhruba čtrnáct miliard korun. Zvýšení platby, které od ledna prosadila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), prý bylo populistické.

Česko musí podle současného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) šetřit, a to se nevyhne ani zdravotní péči. Zatímco od ledna stát platí do systému veřejného zdravotního pojištění zhruba za šest milionů lidí 1960 korun měsíčně, od dubna to bude 1760 korun. Právě platba za státní pojištěnce (senioři, děti nebo nezaměstnaní) přitom tvoří jeden z hlavních příjmů veřejného zdravotního pojištění.

Proti snížení se prostřednictvím otevřeného dopisu postavilo Sdružení ambulantních specialistů, jehož členy jsou lékaři pracující mimo velké nemocnice, provozující vlastní soukromou praxi. Podle sdružení nedostatek financí postihne právě především soukromé poskytovatele zdravotní péče. Vlivem vyšší ceny energií jim stoupají režijní náklady. Čelí také náporu pacientů, kteří se po rozvolnění vracejí do ordinací. „O svá vlastní zařízení se stát bude schopen finančně postarat jinou cestou, zatímco ambulance tuto možnost nemají. Vrátíme se tak před rok 2019, kdy ministerstvo zdravotnictví finančně významně preferovalo státní poskytovatele zdravotních služeb, zatímco ordinace specialistů stále více živořily,“ říká Zorjan Jojko, kardiolog a předseda sdružení ambulantních specialistů.

Návrh ministerstva financí navíc přichází v období, kdy ordinacím specialistů dále rostou náklady na provoz, především vlivem inflace a zvyšujících se cen energií. „Jde o vývoj, s nímž během dohodovacího řízení na letošní rok nikdo nepočítal, ale finanční stabilitu poskytovatelů a kvalitu a dostupnost péče začíná ohrožovat. Finance nastavené úhradovou vyhláškou pro rok 2022 tedy stačit nebudou. Týká se to zejména všech chirurgických oborů, kterým rostou náklady na spotřební materiál (obvazy, sádra, dezinfekce atd.). Zvýšení cen energií pak pociťují zejména obory technické, například kardiologie či gastroenterologie,“ dodává Jojko.

Jako facku lékařskému systému, který zemi pomohl vyvést z nejtěžších chvil pandemie, vnímá vládní návrh Milan Kubek, prezident České lékařské komory. „Babišova vláda nám sice moc nepomáhala se zvládáním epidemie, její jednání bylo chaotické. Ale alespoň sehnala na zdravotnictví peníze. Oproti tomu tato vláda je taktéž chaotická, navíc ale ani systém nepodpoří finančně. Takže tento krok je velmi, velmi nešťastný a lékaři jej vnímají s velkým rozčarováním,“ říká Kubek.

Zdravotnické obory dokonce vstoupily do stávkové pohotovosti. „Jsme zásadně proti snížení plateb za státní pojištěnce. Náš odborový svaz se rozhodl, že od dnešního dne vstoupíme do stávkové pohotovosti. Je to skutečně pohotovost na protest proti záměru vlády snížit finanční prostředky na zajištění zdravotnictví a dalších veřejných služeb a veřejné správy,“ uvedla šéfka zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

Vláda ale ubezpečuje, že pacienti se nemusí obávat žádného omezení péče. „Kvalita a rozsah péče zůstanou zachovány. To je naprosto bez jakékoli diskuse. Valorizace plateb na pojištěnce je vždy vázána na to, jaké budou lidé mít příjmy. Teď využíváme rezervy. A až se situace změní, mechanismus navyšování zase nastoupí,“ říká Bohuslav Svoboda (ODS), předseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny. 

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) bude vláda o snížení plateb za státní pojištěnce hlasovat pravděpodobně příští středu. Pak návrh poputuje do Sněmovny.