Škrtají se peníze i lidé

Prudký propad tržeb a zároveň nejistota ohledně pomoci od státu jsou hlavními důvody, proč firmy v Česku začínají propouštět a snižovat mzdy zaměstnanců. Vyplývá to z bleskového průzkumu Hospodářské komory mezi téměř 1400 živnostníky a firmami.

Škrtají se peníze i lidé
Průmyslová výroba - ilustrační foto | Profimedia.cz

Firmy podle šéfa komory Vladimíra Dlouhého sice oceňují slíbenou pomoc od státu, stále jim ale chybí konkrétní informace o tom, kdo a za jakých podmínek na ni bude mít nárok.

Skoro polovina zaměstnavatelů podle průzkumu už poslala zaměstnance na home office nebo nařídila celofiremní dovolenou. K propouštění prozatím sáhlo jen sedm procent oslovených firem – v nejbližších dnech to ale plánuje více než čtvrtina dotázaných. Nejhorší je situace v pohostinství a cestovním ruchu, kde zvažují omezení počtu zaměstnanců dvě pětiny podniků. Propouštět se ale chystá i každá třetí průmyslová firma.

Výpadek tržeb se projevuje i na zhoršení platební morálky. Třetina firem už musela rozpustit veškeré svoje finanční rezervy. A každá čtvrtá společnost kvůli finanční nouzi přestala platit dodavatelům. Zhruba 14 procent firem pak přistoupilo ke škrtání v mzdových rozpočtech.