Školy v Rusku nakupují pušky a granáty. Děti se budou učit bojovat

Ruské školy se podílejí na militarizaci celé společnosti. I studenti na středních školách se budou učit, jak používat pušky a granáty proti nepříteli.

Školy v Rusku nakupují pušky a granáty. Děti se budou učit bojovat
ilustrační foto | Profimedia.cz

Ruská společnost se očividně připravuje na dlouhý ozbrojený konflikt s Ukrajinou a potažmo i celým Západem. Kromě revize protileteckých krytů a modernizace systému civilní ochrany z doby Sovětského svazu se také školáci připravují na válku v rámci hodin obnovené branné výchovy.

Školy v Petrohradě dostaly nařízeno, že pro potřeby výuky musí nakoupit útočné pušky a také atrapy granátů pro obnovený kurz z doby sovětského impéria. Místní soud rozhodl, že školy musí být vybaveny pomůckami, které budou učitelé i studenti používat v rámci prvního vojenského výcviku školáků ve věku čtrnácti až šestnácti let.

Děti se učí, jak rozebrat a zase sestavit pušku, jak poskytnout první pomoc při střelném zranění nebo jak zareagovat na jaderný či chemický útok. Branná výchova, jež byla v osnovách i v socialistickém Československu, byla v Rusku zrušena v roce 1993. Po třiceti letech ji ale Putinův režim obnovil.

Nařízení pro petrohradské střední školy přichází poté, co místní prokuratura provedla kontrolu na školách a zjistila, že nejsou dostatečně vybaveny pro výuku a školám chybějí potřebné „učební pomůcky“. 

Trezory na zbraně i protijaderné obleky

Nezávislý deník Novaja Gazeta uvedl, že školy mají nařízeno mít také trezory na zbraně, protiatomové a protichemické obleky nebo modely granátů F-1 a RGD-5 a střelecké simulátory. Děti se mají učit manipulovat s útočnými puškami typu Kalašnikov. Seznam vybavení je pro školy povinný, uvedl městský výbor pro školství podle místního zpravodajského portálu Fontanka.

Metodička pro brannou výchovu na středních školách Ljudmila Sitnikovová vysvětlila, že děti potřebují názorné ukázky zbraní i praktická cvičení s nimi. „Vždy to takto bylo v sovětských školách. Granáty jsme házeli pořád. Teď je to všechno zpátky,“ uvedla k návratu „sovětských časů“.

Ruský ministr školství Sergej Kravcov už loni v listopadu rozhodl, že se děti na školách musí seznámit se zbraněmi a s tím, jak je používat. Kromě základů střelby musí ovládat i konstrukci, použití a házení granátů. Studenti by se měli také učit o moderním boji s ručními palnými zbraněmi a pochopit boj v zákopech.

Militarizace středního školství narazila na nesouhlas části rodičů, kteří uvedli, že se jejich děti mají v první řadě učit zásadám humanismu a důležitosti jednání s ostatními lidmi. Obávají se, že u studentů vznikne dojem, že násilí je správné při řešení různých problémů, které je v životě potkají. V ruské Dumě nicméně vzniká iniciativa pro zavedení povinného půlročního vojenského výcviku pro ruskou mládež.