Skandál s brněnskými turbotituly: děkan rezignoval, exrektorka Nerudová roste

Kvůli kauze rychlostudentů na Mendelově univerzitě v Brně rezignoval tamní děkan. Bývalá rektorka Danuše Nerudová si stojí za tím, že ona má čisté svědomí

Skandál s brněnskými turbotituly: děkan rezignoval, exrektorka Nerudová roste
Má důvod k úsměvu. Dříve neznámá ekonomka se vyšvihla mezi favority prezidentské volby. Nerudová podle sociologů boduje hlavně u mladých lidí. | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

O podvodných praktikách na Mendelově univerzitě v Brně týdeník Hrot informoval jako první již v dubnu. Posluchači na tamní Provozně ekonomické fakultě zažívali studentský ráj na zemi – měli snadné studium a doktorát získali za kratší dobu. Škola si platila zahraniční agenturu, která jí měla zprostředkovávat uchazeče o studium. Přijatí studenti pak měli nejen usnadněnou administrativu, ale rovněž studium samotné. Někteří se v Brně ukázali jen párkrát, vystudovali za nestandardně krátkou dobu, a navíc předložili závěrečnou práci, která byla pouhým překladem práce obhájené v zahraničí.

Fakultu v období turbostudií až dosud vedl Pavel Žufan, univerzitu současná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. První jmenovaný nyní po několika měsících od medializace skandálu na svou funkci rezignoval. Nerudová kontinuálně tvrdí, že za nic nemůže, nic neprovedla a jako jediná z favoritů prezidentské volby se může pochlubit tím, že „není zatížená minulostí“.

Uvolnit dialog

Děkan Provozně ekonomické fakulty Pavel Žufan oznámil akademickému senátu svůj záměr rezignovat minulý týden.

„Důvodem rezignace je zodpovědnost mě jako děkana za pochybení v minulém období týkající se uskutečňování doktorských studijních programů na fakultě,“ uvedl Pavel Žufan v rezignačním dopise. Cílem tohoto kroku má prý být mediální zklidnění a rovněž to, aby došlo k „uvolnění dialogu“ s Národním akreditačním úřadem pro vysoké školství, který ze zákona pečuje o kvalitu vysokoškolského prostředí a školu aktuálně prověřuje. Oznámení o rezignaci však přišlo až o osm měsíců později, než o kauze informoval Hrot.

Podle našich informací měl Žufan dlouhodobě zajištěnou podporu ve fakultním akademickém senátu a věřil, že kauzu ustojí. Ignoroval tedy nejen doporučení některých svých podřízených, ale rovněž neveřejné a opakované výzvy rektora univerzity Jana Mareše, který dokonce uvažoval i o odvolání Žufana, což by však byl krok bez dostatečné legislativní opory.

Poté, co o kauze koncem listopadu informovaly i Seznam Zprávy nebo například Česká televize, se tlak na Žufana zvýšil. Nakonec funkci složil k 31. lednu 2023.

Vynucená rezignace

Žufan dlouhodobě odmítal veškeré žádosti o rozhovory. Svá strohá vyjádření přeposílal přes univerzitního mluvčího. Podle zdrojů Hrotu z fakulty se však i po vypuknutí skandálu snažil fakultu řídit plnohodnotně a ve chvíli, kdy s ním některý z pedagogů či studentů chtěl o problému hovořit, čas si na něj našel.

„Rozhodně nezmizel ze světa. Docházel do kanceláře každý den jako dřív a trpělivým vysvětlováním ve svém okolí dosáhl toho, že se mohl opřít o podporu nejen svého kolegia, ale také akademického senátu, který má v případě procesu odvolání děkana a případně jmenování nového rozhodující slovo,“ řekl pod podmínkou anonymity Hrotu jeden z akademických pracovníků.

Postupem času ale děkanova podpora z okolí jeho blízkých spolupracovníků slábla. „Jednak nový rektor stupňoval tlak. Šířila se tu informace, že na nejbližším zasedání akademického senátu univerzity pan rektor oznámí svůj záměr odvolat pana děkana. Rektor děkanovi dal termín na oznámení rezignace do 5. prosince. A ten den skutečně Žufan vydal tiskovou zprávu o svém konci. Druhá věc byla, že pan děkan nechtěl moc vyjednávat s akreditačním úřadem, místo dialogu to vypadalo tak, že se to tu budeme snažit prosedět. A to už se nelíbilo ani některým proděkanům, protože odebrání akreditace je komplikace, ale znepřátelení regulačního orgánu si tu nepřál opravdu nikdo,“ prozradil zdroj Hrotu.

V tiskové zprávě univerzita uvedla, že Žufan odchází „po dohodě s rektorem univerzity“ a po „pečlivém uvážení obou stran“.

Fakultu nyní čeká volba nového děkana. Podle mluvčího Jiřího Urbánka dosluhující hlava fakulty oznámila termín rezignace tak, aby ji její nástupce dokázal nahradit bez zbytečných prodlev. „Pan děkan Žufan skončí 31. ledna. Akademický senát bude volit jeho nástupce 16. ledna. Těch čtrnáct dní mezi tím tedy bude sloužit k tomu, aby si staré a nové vedení vyměnilo potřebné informace, nový děkan se seznámil se stavem fakulty. Škola tak nebude předčasnou změnou ve svém vedení jakkoli poškozena,“ řekl Hrotu mluvčí fakulty Jiří Urbánek.

Zájemci o děkanský post se mohou hlásit do 4. ledna, následně budou své představy o budoucnosti prezentovat členům akademického senátu, kteří děkana volí. Poslední slovo má rektor univerzity, který musí jmenování děkana stvrdit svým podpisem. Je ovšem otázka, zda o horké křeslo v čele problémové instituce bude mít někdo zájem. Podle mluvčího se však kandidáti určitě najdou. „Na fakultě působí velké množství kvalitních lidí, kteří na tuto pozici mají nejen odborně, ale rovněž manažersky,“ nepochybuje mluvčí Urbánek.

Nerudová je v klídku

Skandálem zatím bez velkých komplikací proplouvá Danuše Nerudová. Kandidátka na prezidentku byla rektorkou celé univerzity (pod niž spadají jednotlivé fakulty) právě v období, kdy se přišlo na závěrečné práce podezřelé z plagiátorství a na nestandardně krátké studium zahraničních posluchačů. Při dotazech na kauzu opakovaně ukazovala právě na děkana fakulty. „Za studijní programy je odpovědný děkan, nikoli rektor,“ sdělila již dříve Hrotu.

Zatímco před publikací zásadního dubnového článku Nerudová s redakcí Hrotu čile komunikovala a rovněž vysvětlovala poměry a mechanismy na škole, po publikaci se zcela odmlčela. Aktuálně již nereaguje ani na žádosti o rozhovor, které jinak Hrot vede se všemi kandidáty na nejvyšší ústavní funkci, kteří mají šanci na zvolení. Danuše Nerudová podle posledních předvolebních průzkumů obsazuje třetí místo hned za Andrejem Babišem (ANO) a Petrem Pavlem. Někteří sociologové o ní hovoří jako o černém koni voleb.

Děkan Pavel Žufan končí s ostudou. Věřil, že kauzu ustojí. Tlačil na něj ale rektor a obracet se proti němu začali i spolupracovníci.
Mendelu

„Oceňuji rozhodnutí děkana Žufana. Byla bych ale ráda, aby nezapadlo mnoho práce, kterou pro fakultu odvedl,“ napsala Nerudová na svůj Twitter. Svou roli v celém skandálu nadále zlehčuje. „Jakmile jsem se o těchto konkrétních pochybeních dozvěděla, začala jsem je ze své pozice řešit. Iniciovala jsem odebrání neoprávněně získaných titulů, jmenovala vlastní kontrolní komisi a učinila všechny kroky, které vedly k prošetření celé věci. Svědomí mám čisté,“ říká prezidentská kandidátka v médiích.

Dodejme, že Nerudová je s problémovou fakultou úzce spjatá. V letech 2009 až 2014 na ní byla proděkankou a dosud tu stojí v čele katedry účetnictví a daní. Slova Nerudové o tom, že zodpovědnost ležela na děkanu Žufanovi, však nově odmítl předseda Akreditačního úřadu Robert Plaga. Někdejší ministr školství je nyní ze své pozice na vyjádření skoupý, v tomto případě však výjimečně uvedl, že „primární odpovědnost leží na vedení fakulty, druhotně jde ale i o kontrolní mechanismy celé univerzity,“ okomentoval případ Plaga. Bez konkrétních jmen pro Seznam Zprávy hovořil o „tehdejším rektorovi“ a dále o odpovědnosti rady pro vnitřní hodnocení, která na škole schvaluje studijní programy a kontroluje jejich naplňování. V čele této rady coby rektorka taktéž seděla Nerudová.

Akreditační úřad navrhl odebrat fakultě institucionální akreditaci na doktorské ekonomické programy. Ty tedy nadále bude schvalovat přímo úřad, pokud si o ně fakulta požádá. Celá univerzita pak prošla hloubkovou kontrolou. „Cílem je prověřit, zda k pochybením při uskutečňování studijních programů nedochází také v jiných oblastech vzdělávání a na dalších fakultách univerzity,“ sdělil již dříve Hrotu ředitel kanceláře úřadu Jiří Smrčka. Zjištění z kontroly by měla zaznít na zasedání rady úřadu 19. ledna. Veřejnosti je úřad zpřístupní v rámci pravidelného zápisu během února, tedy až po volbách. 

Hrot a kauza Mendelovy univerzity
duben 2022
V čísle 16/2022 jsme popsali první zjištění Národního akreditačního úřadu, který na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně objevil závěrečné práce – překladové plagiáty, nestandardně krátká studia a závažné nedostatky v dokumentaci o průběhu studií zahraničních studentů.
květen 2022
V čísle 18/2022 jsme publikovali rozhovor s docentem Petrem Kreuzem. Historik jako první informoval univerzitu a následně Akreditační úřad o článcích zahraničních expertů, kteří upozornili na možné plagiáty a praxi dohazování zahraničních studentů speciální agenturou. Docent Kreuz v rozhovoru říká, že škola pod vedením Danuše Nerudové s řešením skandálu příliš dlouho otálela.
červen 2022
Na webu Tydenikhrot.cz popisujeme roli rektora školy v případě akreditací. Danuše Nerudová byla nejen hlavou univerzity, ale rovněž tamní rady pro vnitřní hodnocení. Právě rada nastavuje mechanismy a následně kontroluje, zda jsou studijní programy realizovány v souladu se zákonem a v odpovídající kvalitě.