Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Praha nestaví a je drahá. Investory teď více lákají Brno a Ostrava

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Celý článek
0
Vybrané články
z týdeníku The Economist

Šipky nenoste, tady se hází sekerou

Vrh sekerou je možná nejpřátelštějším novým sportem v Americe. Holdují mu hlavně osamělí muži s vikinskou vizáží

Šipky nenoste, tady se hází sekerou
ilustrační foto | Profimedia.cz

Lehce přes jedenáct tisíc kilometrů od stadionů hostících fotbalové mistrovství světa se do Appletonu ve Wisconsinu sjela zkraje prosince převážně vousatá armáda fanoušků a sportovců vyzbrojených sekerami. Na rozdíl od fotbalového protějšku nezazněla při výběru lokality pro světový šampionát v hodu sekerou žádná obvinění z nekalých praktik. A na rozdíl od Kataru měla konzumace alkoholu bezvýhradnou zelenou. „Jedno dvě piva jsou skvělá na nervy,“ radil jeden ze sportovců, „když se ti ale rozdvojí střed terče, víš, žes to přehnal.“

Házení sekerou možná znáte jako barovou aktivitu při rozlučkách se svobodou nebo na team buildingu. „Rapidně roste množství večírků na oslavu rozvodu nebo rozchodu,“ tvrdí Steve Greene, jenž provozuje podnik v obchoďáku v severní části státu New York. „Pověsíte na terč fotku ex a necháte je se rozvášnit.“ (Většinu takových rezervací dělají ženy.) V některých částech USA se patrně také jedná o oblíbenou aktivitu na prvním rande.

Dvacet tisíc vrhačů

Mario Zelaya z největší americké Světové ligy házení sekerou (WATL) říká, že se v odvětví ročně protočí asi 215 milionů dolarů a částka stále roste. Většina příjmů pochází z rekreačního házení sekerou, k němuž je aktuálně uzpůsobeno na 600 podniků v celých Spojených státech. Srdcem hry je však závodní vrhání. Jen v rámci WATL se teď každý týden shromáždí v 324 „sekerárnách“ na dvacet tisíc vrhačů, přičemž ještě v roce 2017 se jich na šestnácti místech potkávalo jen pár set.

Na světovém šampionátu se chlapi dohadují o poloze lokte, postoji, stisku a výhodách jednotlivých druhů topolového dřeva. Většina se nebere příliš vážně. „Je to možnost, jak se skvěle pobavit, obzvlášť když můžu hrát se synem,“ vysvětluje Jason Norris s bílým plnovousem a santovskou jiskrou v oku ve chvíli, kdy amplion v „Řeznickém sále“ oznamuje, že se „ve třetí lajně odehraje souboj Zrzavých vrahounů proti Katovým pacholkům“.

Sportovní chování a respekt jsou elementárními součástmi hry. Protivníci si před každým kolem klepnou sekerami. Chování hráčů a diváků regulují přísná pravidla. V semifinále, ve kterém se hrálo o tisíce dolarů, požádal obhajující šampion o „revizi“ (druhé posouzení), protože měl pocit, že mu sudí přiřkl příliš vysoké skóre (bylo to tak). Dav šílel.

Sekerníci na olympiádu

Sekernické ligy jsou pro mnohé životně důležité. „Můžu mrskat ostré předměty do dřeva a pít přitom pivo s kamarády, co by se mi na tom mohlo nelíbit?“ uvažuje Dean Cooper, policista na penzi z Texasu, jenž tvrdí, že mu sport pomohl vypořádat se s posttraumatickou stresovou poruchou a úzkostí. Když potřeboval drahý kardiostimulátor, komunita vrhačů seker se spojila a zorganizovala charitativní akci. „Doslova mu zachránili život,“ popisuje jeho žena. Nadace „Hoď to dál“ sbírá finance pro členy, kteří se ocitli v nesnázích.

Zelaya je odhodlaný propagovat sport na mezinárodní úrovni a nakonec jej dostat i na olympiádu. Nejpyšnější je však na to, jak dokážou soutěže změnit vrhačům život. Během pandemie covidu-19 si mnozí v garážích a na zahradách postavili terče; probíhala dokonce i virtuální liga („QATL“), aby se zajistilo, že lidé zůstanou v kontaktu. „Byl to pro něj skvělý způsob, jak se zbavit stresu,“ říká Tammy Coxová ze Severní Karolíny o novém koníčku svého manžela Briana. Navíc mu do života přivedl i nové přátele.

Kamarádství představuje zjevně jeden z hlavních půvabů tohoto sportu. Při turnaji jsme svědky mnoha medvědích objetí. Trička tu nabízejí „objetí zdarma“ a jeden z vítězů je popisován jako „obzvlášť zdatný objímač“. Jason Kearney z oklahomských Got Wood Axe Throwing položí spoluvrhači ruku kolem ramen a prohlásí: „Nestanou se tu z vás jenom kámoši, stanou se z vás bratři.“ Podle Raye Dalese ze severu Georgie má toto kamarádství podobný charakter jako to, jež vzniká při službě v armádě. Zelaya v poslední době zaznamenal rostoucí zájem o vrhání sekerou mezi veterány.

Léčba sekerou

Pro americké muže je to dobrá zpráva. Lidé, kteří se podílejí na organizovaných společenských aktivitách, jako jsou bowlingové ligy nebo náboženské skupiny, snášejí lépe nepřízeň osudu, jako je třeba ztráta zaměstnání. Pravidelná účast na společenských aktivitách může téměř o polovinu snížit ztrátu kognitivních schopností a prodloužit očekávanou délku života. Zdá se, že muži se spíše spřátelí, pokud společně provozují nějakou aktivitu, zatímco ženy se spíše kamarádí „tváří v tvář“. „Dvojičky“ házející sekerou předvádějí tuto tendenci v praxi. „Neexistuje nic lepšího než trávit takhle čas s tátou,“ říká Karson Norrison ze Severní Karolíny, který patří do jednoho z týmů otec–syn.

Ne všichni muži praktikující tento sport vypadají jako vikingové a organizátoři se snaží šířit oblibu házení sekerou i mezi ženami, členy etnických menšin a dětmi. Na přibližně 476 mužských účastníků světového šampionátu připadala jedna žena a dvěma sportovcům bylo čtrnáct let. Žádná horní věková hranice neexistuje; nejmladšímu členovi ligy je osm let a nejstaršímu sedmdesát devět. Pravidla obsahují také regule ohledně házení z kolečkového křesla; několik klubů provozuje ligy pro osoby trpící poruchami učení. „Máme tu všechno od mikrobiologů po exhibicionisty,“ říká Brandon Johnson z Texasu, „všichni jsou vítáni.“ 

© 2022 The Economist Newspaper Limited
All rights reserved. Publikováno na základě licence s The Economist, přeloženo týdeníkem Hrot.
Originální článek v angličtině najdete na www.economist.com