Simulace voleb v USA: budou problémy

Jaký scénář vyvolá nejméně násilí v ulicích? Američtí odborníci tvrdí, že by musel pohodlně vyhrát Joe Biden. V ostatních případech se dají čekat problémy s předáváním moci a uznáním výsledků.

Simulace voleb v USA: budou problémy
ilustrační foto | Profimedia.cz

Ať už dopadnou netrpělivě vyhlížené prezidentské volby ve Spojených státech jakkoli – zatím v průzkumech vede demokrat Joe Biden -, dají se čekat problémy. Donald Trump může po listopadovém termínu zpochybnit hlasování tam, kde těsně prohraje, nebo může blokovat předání moci v Bílém domě do ledna 2021, kdy má být inaugurován nový prezident. Vyloučeny nejsou nepokoje v ulicích a masové protesty americké společnosti, jež je silně polarizována již nyní. 

„Představte si, že někteří ozbrojení příznivci Trumpa, rozzuření, že se koná státní převrat, berou věci do svých rukou,“ maluje černý scénář americký názorový web Vox

Nezisková organizace Transition Integrity Project (TIP) zveřejnila zprávu, ve které zkoumala různé varianty výsledků voleb a jejich reakce na ně. Do projektu se zapojila více než stovka odborníků – politologů a volebních poradců a manažerů. 

Tři kritické scénáře

Výzkumníci nasimulovali čtyři scénáře. Tři z nich nevěstí pro americkou společnost nic dobrého. Pouze v případě jasného vítězství Bidena by předání úřadu mohlo proběhnout víceméně v klidu. Ostatní varianty – těsné vítězství Bidena, těsné vítězství Trumpa a volební pat jako v roce 2000 budou znamenat pro Spojené státy trable. 

Před dvaceti lety byl sice během volební noci vyhlášen vítěz, ale výsledky se ve státě Florida musely několik týdnů přepočítávat. Nejistota ohledně nového prezidenta trvala 36 dnů, kterou ukončil až nejvyšší soud. Nakonec byl jako vítěz vyhlášen George W. Bush, který porazil Ala Gorea. Na Floridě zvítězil o 537 hlasů a získal tím Bílý dům.

„Předpokládáme, že proběhnou soudní spory, pokusy zastavit počítání hlasů a protesty lidí z obou táborů,“ napsala TIP ve své zprávě. „Potenciál násilného konfliktu je vysoký, zejména od doby, kdy Trump vyzval své příznivce, aby vzali do rukou zbraně,“ obávají se autoři studie. 

Současný prezident hovoří o části voličů demokratů jako o marxistech a levicových fašistech, kterým je třeba čelit se stejnou rozhodností jako nacismu během druhé světové války. Podobné výroky mohou podle odborníků na extremismus vyvolat nebezpečné nálady ve společnosti. V posledních měsísích také stoupají tržby firmám, které prodávají zbraně a střelivo.

Nejisté období do inagurace

Politický analytik a historik Nils Gilman z think-tanku Berggruen Institute, který za projektem TIP stojí, se dlouhodobě věnuje americkému volebnímu systému. Protože vznikl na konci 18. století, má svá specifika a v moderní době může vést ke komplikacím nebo dokonce ke „katastrofálnímu kolapsu“. Období předávání moci, tedy od voleb do inaugurace prezidenta 20. ledna, je podle něj poměrně dlouhá doba, kdy se může stát prakticky cokoliv. 

Výhodu má stávající prezident, který drží výkonnou moc. „Trump nemá respekt vůbec k ničemu,“ obává se případných těžkostí Gilman. Podle něj v minulosti Bush senior i junior, Clinton ani Obama nepředstavovali takové riziko jako nynější šéf americké administrativy, jenž už dopředu zpochybňuje systém přepočítávání hlasů. 

Ještě před konáním voleb ale mohou být některé z problematických věcí odstraněny nebo minimalizovány. Například v takzvaných swing states, kde se čekají vyrovnané výsledky, by měli místní zákonodárci už dopředu uvést, jak se budou hlasy přepočítávat, pokud prezidentský kandidát výsledek zpochybní. 

Novináři mají uklidňovat

Uklidňující roli mohou sehrát rovněž média a trpělivě vysvětlovat specifika prezidentské volby, protože vítěz musí získat většinu volitelů – 270. Jejich počet je pro každý stát jiný a vítěz bere vše. Nový americký prezident nemusí získat většinu odevzdaných hlasů, na což při minulé volbě doplatila Hillary Clintonová. Novináři by měli Američany připravit i na možnost, že vítěz nebude znám první noc po uzavření volebních místností a mohou rozhodovat detaily.

Trump už v minulosti několikrát poukázal na to, že volby mohou být zfalšované a jejich výsledek okamžitě neuzná. Ale i v demokratické straně existuje řada politiků, kteří budou v případě prohry jejich kandidáta tvrdit, že došlo k volebním manipulacím, upozornil Gilman. Nedávno Trump také kvůli šíření čínské chřipky naznačil posunutí termínu voleb. To ale bez změny legislativy není možné. 

Volby se tradičně konají první úterý v listopadu. Současnému prezidentovi se nelíbí ani korespondenční hlasování, protože riziko manipulací s hlasy v takovém případě podle něj roste.  

Voliči podle Gilmana mohou vyrazit do ulic, ale svou podporu Bidenovi nebo Trumpovi mají vyjadřovat pokojnou formou. Vzhledem k často násilným protestům vyvolaným po smrti černocha George Floyda se ale klidné manifestace v ulicích nezdají nejpravděpodobnější variantou, jak budou Američané řešit svoji frustraci v případě, že nevyhraje jejich kandidát.