Co chybí umělé inteligenci k převzetí vlády nad světem? Dostatek elektřiny

Umělá inteligence polyká obrovská množství vzácné energie a ještě vzácnější vody. Úzkým hrdlem výzkumu jsou datová centra.

Umělá inteligence polyká obrovská množství vzácné energie a ještě vzácnější vody. Úzkým hrdlem výzkumu jsou datová centra.

Celý článek
0

Válka na Ukrajině ukázala, že EU zbrojení sama neutáhne. Šéf Saabu varuje před protekcionismem

Saab patří mezi největší výrobce zbraní v Evropě a jeho ředitel Micael Johansson varuje před příliš ochranářskou politikou EU při výrobě vojenské techniky a produkci zbraní a munice.

Saab patří mezi největší výrobce zbraní v Evropě a jeho ředitel Micael Johansson varuje před příliš ochranářskou politikou EU při výrobě vojenské techniky a produkci zbraní a munice.

Celý článek
0

Většina českých firem chce přijetí eura, ukázal průzkum

České firmy by většinou uvítaly zavedení společné evropské měny v Česku. Za výhodu eura považují zejména odstranění kurzového rizika a snížení transakčních nákladů. Jako rizikovou naopak vnímají společnou měnu z pohledu možného ručení za dluhy jiných států eurozóny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte.

České firmy by většinou uvítaly zavedení společné evropské měny v Česku. Za výhodu eura považují zejména odstranění kurzového rizika a snížení transakčních nákladů. Jako rizikovou naopak vnímají společnou měnu z pohledu možného ručení za dluhy jiných států eurozóny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte.

Celý článek
0

Silná koruna nepomáhá, ČNB ztrácí kredibilitu, tvrdí viceprezident SAB Finance

ČNB ignoruje své vlastní modely a nekoná. V médiích jsme ujišťováni o tom, jak má inflaci pod kontrolou. To ale pro trh platí pouze do nejbližších dat, kdy zjišťujeme, že tomu tak není, tvrdí Jan Holý, viceprezident společnosti SAB Finance.

Silná koruna nepomáhá, ČNB ztrácí kredibilitu, tvrdí viceprezident SAB Finance
Jan Holý, viceprezident společnosti SAB Finance | foto SAB Finance (publikováno se svolením)

Nejzásadnější měnovou politikou ČNB je v současnosti držet stabilní a silnou korunu vůči euru. A jak se zdá, bude se touto strategií řídit asi hodně dlouho. Ovlivňuje tato politika nějakým způsobem zájem firem o zajištění proti kurzovým rizikům? 

Primárním cílem by měla být vždy pouze cenová stabilita. Bez ohledu na to, jak je, nebo by spíše měla být, koruna silná nebo slabá vůči světovým měnám. A silná koruna, respektive její posilování, nám nyní nepomáhá. Což je třeba i fakt, který nám nyní vytýká Mezinárodní měnový fond. Ten argumentuje tím, že z důvodu zkrocení inflace je třeba dalšího zvýšení základní úrokové sazby ČNB, a to v blízké době. Mám za to, že silná – respektive stále sílící – koruna by v žádném případě neměla být aktuálním cílem ČNB. Ani cílování kurzu na jakoukoli úroveň. Teprve čas ukáže, zda silná koruna je dostatečným řešením při nenaplňování inflačního cíle, protože na tom se neshodnou ani čeští ekonomové. 

Zajištění firem je z našeho pohledu velmi aktuální. Kdo nezajišťuje, spekuluje na zcela nepredikovatelný vývoj. Přitom výkyvy na kurzu nehrají do karet ani importérům, ani exportérům. Exportéři mají možnost si právě zajištěním vylepšit aktuální spotový kurz, který je pro ně nepříznivý. Importéři díky zajištění mohou využít výhod silné koruny pro dlouhodobější fixaci kurzu. Díky zvyšování sazeb v zahraničí (mimo jiné americký Fed, stejně tak evropská ECB) a stabilitou sazeb ČNB se zmenšuje úrokový diferenciál. Cena zajištění oproti spotové ceně se tedy pořád snižuje. 

Podaří se udržet ČNB korunu v „klidu“ celý letošní rok? Jaký vývoj kurzu koruny očekává vaše společnost? 

Z našeho pohledu ČNB ztrácí svoji kredibilitu. Chybí zde čitelnost kroků následujících, protože aktuálně ČNB ignoruje své vlastní modely a nekoná. V médiích jsme ujišťováni o tom, jak má inflaci pod kontrolou. To ale pro trh platí pouze do nejbližších dat, kdy zjišťujeme, že tomu tak není. Problém pro trh je pak spoléhat na odhady kurzu od centrální banky. ČNB očekává průměrný kurz CZK/EUR pro rok 2023 na úrovni 24,50. Tento kurz však sama od prognózy k prognóze snižuje. Co se týče průměrného kurzu, ten vidíme letos i my níže. Nicméně poslední intervenční hodnoty (24,70 CZK/EUR) mohou být v roce 2023 testovány i několikrát. Největší tlak na oslabení koruny bude při první zmínce o snižování sazeb ČNB. 

Co bude vývoj kurzu koruny letos podle vás ovlivňovat nejvíce? 

Nejvíce kurz ovlivní ochota investorů držet prostředky v české měně. Tato jednoduchá odpověď je zcela směrodatná. Několik posledních let se ve světě tiskly peníze jako o závod zejména formou kvantitativního uvolňování. Nyní tyto prostředky hledají zajímavé zhodnocení i díky vysoké inflaci. Dokud budou sazby v ČR výrazně nad úrovní sazeb Fedu či ECB, bude silná koruna atraktivní pro investory. ČNB je navíc stále připravena vysokými devizovými rezervami bránit oslabení koruny. Vzniká tak prostředí tlačící českou korunu na historicky nejsilnější úrovně. Zmizí-li vidina výnosu z úrokového diferenciálu, zmizí atraktivita držet korunu a prostor pro korekci může být i v řádu korun.

Logicky kurz koruny samozřejmě bude i nadále ovlivňovat naše ekonomika. Ta je silně ovlivňována celkovou ekonomickou situací minimálně v rámci EU. To, jak se bude dařit firmám u našich sousedů, velmi výrazně ovlivní i situaci u nás. 

Souběžně s tím bude platit i tradiční fakt, že národní finanční trhy, český nevyjímaje, budou nadále citlivě reagovat na jakoukoli eskalaci napětí v americko-čínských vztazích nebo vnitropolitickou situaci v Rusku. Samotnou sílu naší národní měny ovlivní i politické dění u nás, které se promítá i do stavu naší ekonomiky. No a ta není v nejlepší kondici, protože k očekávanému oživení po covidu nedošlo. Naopak přišla recese a pořád zde máme ekonomickou krizi, rekordně vysokou inflaci a od covidu jsou na trhu stále přítomné problémy v dodavatelských řetězcích. Přidejme k tomu i další pokles HDP i prognózované další snižování spotřeby domácností, na které silně dopadá vysoká inflace. Bude úspěch, pokud inflace poklesne pod dvojciferné číslo. Problémem bude i další rostoucí schodek státního rozpočtu, kdy lze očekávat, že bude v průběhu letošního roku bohužel opět narůstat. Vyhraje ten, kdo má tu správnou věšteckou kouli. 

SAB Finance vydělala loni před zdaněním 268 milionů korun, což bylo meziročně zhruba o 34 procent více. Bude tento růstový trend pokračovat i v letošním roce? 

Samotný loňský rok byl výjimečný z důvodu začátku války na Ukrajině, energetické krize či výrazné obměny bankovní rady. I letos v našem byznys plánu očekáváme v SAB Finance pozitivní výsledky a z nich plynoucí výjimečnou dividendu pro akcionáře. Jestli se podaří růst i z pohledu zisku, bude záležet na volatilitě české měny, turbulenci na trzích a potřebě, respektive schopnosti klientů zajistit se na delší období. Pokud na trhy přiletí po covidu a válce další černá labuť, klienti budou vyhledávat silné partnery. SAB Finance je jim připravena dodat jistoty v oblasti forexu a platebního styku. 

Jak velké dividendy budete letos vyplácet? 

O výplatě dividendy akcionářům za druhé pololetí roku 2022 budou rozhodovat akcionáři na nejbližší valné hromadě. Informovali jsme, že na základě neauditovaných výsledků za druhé pololetí roku 2022 bude představenstvo SAB Finance a.s. navrhovat dividendu ve výši 55 korun na akcii, tj. výnosnost 10,4 procenta p. a. za dané období druhé poloviny loňského roku. A to je na poměry dnešní situace na kapitálových trzích obecně velmi vysoká dividenda. 

Patříte k největším českým firmám z oboru, podle posledních auditovaných výsledků měla společnost v roce 2019 obrat přes 280 miliard. Kdy se obrat dostane přes hranici 300 miliard korun?

Na trhu jsme téměř 25 let, licenci od ČNB máme od roku 2004. Každoročně zvětšujeme klientskou základnu a s tím i objem směněných prostředků. Naše portfolio čítá více než dvacet tisíc klientů a stability jsme dosáhli jak vyvážeností mezi exportéry a importéry, tak z pohledu velikosti firem. Mezi naše klienty patří menší firmy, ale také mezinárodní korporátní společnosti. 

Za rok 2022 jsme v devizových konverzích realizovali směny přesahující 370 miliard korun. Denně děláme přes 500 klientských obchodů průměrně za 1,5 miliardy korun. Je to naše pravidelná interakce s klientem, kde je základ osobního přístupu je každému klientovi. 

K fungování společnosti potřebujete vysoce kvalifikované zaměstnance, sídlíte ve Zlíně. Není trochu problém se sháněním lidí v regionu? 

Neplatí, že úspěšné firmy operující na finančních trzích musí mít svou základnu v Praze. Jsme již mnoho let jedničkou na trhu a ve srovnání s našimi konkurenty si dovolím říct, že nabízíme našim zaměstnancům i velmi zajímavé benefity. Jedním z nich je například i čtyřdenní pracovní týden, který se firmě velmi vyplácí. Zaměstnanci efektivitou své práce dosahují výborných výsledků a zároveň jsou spokojenější, než byli dřív. Zpětnou vazbou víme, že mají dostatek volného času na všechny své aktivity, které nesouvisí s prací. Díky systému čtyři dny práce, tři dny volna nám velmi výrazně klesla například i nemocnost lidí nebo odchody lidí, kteří si musí vyřešit své záležitosti na úřadech nebo u doktorů, v pracovní době. Firma absolutně nic neztratila na efektivitě, naopak ekonomicky rostla. I díky tomuto benefitu máme nízkou fluktuaci zaměstnanců, naopak jsme na českém trhu velmi žádaným zaměstnavatelem. Pro kandidáty, kteří se nám hlásí na volné pracovní pozice, není Zlín žádný problém. 

Notabene, Zlín je krásné město, do přírody to zde máte jen pár minut. V krajském městě sídlí Univerzita Tomáše Bati a pro řadu studentů je Zlínsko ideálním místem pro život i práci. Což je fakt, který si pravidelně ověřujeme v rámci aktivit našich zaměstnanců na akademické půdě. Proto absolutně nemáme problém získat nového kvalifikovaného zaměstnance do našeho kolektivu. 

Sami velmi rádi spolupracujeme se zlínskou univerzitou. Máme odborníky, kteří zde přednášejí, a s vybranými studenty spolupracujeme již během jejich studia. Ve firmě využíváme i trendu, kdy se šikovní lidé z Moravy vydali za kariérou do Prahy či do zahraničí, postupem času se ale rozhodli vrátit za rodinou nebo s rodinou zpět na Moravu. Takto se k nám vrátili i kolegové, kteří nabrali světové know-how v oboru. Ti do firmy přinesli nové impulzy i zkušenosti, které využíváme jak ve svůj prospěch, tak samozřejmě i v práci pro naše klienty. Je to taková win-win situace, kde je spokojená jak firma, tak náš klient.

Objevily se informace, že zvažujete přesun centrály do Prahy…

SAB Finance má statutární sídlo v Praze již několik let, to se měnit nebude. Stejné zůstane i to, že hlavní byznys firmy bude nadále fungovat ze Zlína. V době moderních technologií je jedno, jestli svůj byznys máte v hlavním, nebo v krajském městě, kde je život klidnější i zdravější. Klienty máme po celé republice, tomu je přizpůsobena i naše organizační struktura. Pevné kořeny jsme ale zapustili ve městě, kde historicky žil největší český průmyslník, dnešními slovy podnikatel, Tomáš Baťa.