Severní souboj je krutý. Babiš vyzve Bartoše

Babiš vs. Bartoš. Kraj na severu čeká nejostřeji sledovaný souboj letošních voleb.

Severní souboj je krutý. Babiš vyzve Bartoše
Ivan Bartoš (vlevo) a Andrej Babiš | Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš politicky přesídlil ze Středočeského do Ústeckého kraje. Napřímo se tak střetne s pirátsko-starostovským kandidátem na premiéra Ivanem Bartošem, který se ke stejnému „přesídlení“ odhodlal již před několika měsíci.

Předseda ANO kandidoval třikrát a pokaždé v jiném kraji. Poprvé vedl svou stranu v hlavním městě, podruhé ve středních Čechách a teď v Ústeckém kraji. Pro Babiše a jeho tým to tentokrát muselo být mimořádně těžké rozhodování. 

Na jedné straně stála loajalita vůči Středočeskému kraji, kde opravdu žije, navíc nejlidnatějšímu volebnímu obvodu s největším potenciálem získaných hlasů a nejvyšším počtem rozdělovaných poslaneckých mandátů. A kraji, kde minule získal druhý nejvyšší počet hlasů v celé zemi (přes 189 tisíc), když více získalo ANO jen v kraji Moravskoslezském (194 tisíc). Také ovšem kraji, kde ANO skončilo v posledních krajských volbách až na třetím místě. A kde mají velké šance na vítězství i obě konkurenční koalice – Spolu a Piráti–STAN. 

Na druhé misce vah, severní či severozápadní, však stály jiné a neméně zásadní důvody. V prvé řadě poměrně velká jistota vítězství. V Ústeckém kraji dosáhlo ANO – i bez Babiše v čele kandidátky – vůbec nejvyššího podílu hlasů – konkrétně 37,55 procenta, což mu vyneslo sedm z rozdělovaných třinácti mandátů. ANO tady dosáhlo na absolutní většinu. Babiš by tento výsledek rád zopakoval, což je prakticky vyloučené. Přiblížit se k němu ale může. Jsou tu totiž dva faktory, které hrají pro. Prvním je právě kandidatura Ivana Bartoše. Stratégové ANO se už drahnou dobu snaží vylíčit jej jako největší nebezpečí pro českou politiku, ultralevičáka a huliče, který nemá v čele vlády co pohledávat. Kandidatura samotného premiéra dodává této kampani na váze. A navíc je možné ji prezentovat jako důkaz jeho velké osobní odvahy. 

Neméně důležitý je fakt, že velký rezervoár hlasů v tomto kraji má i Okamurova SPD. Minule tam skončila druhá s více než 42 tisíci hlasy. Jsou to právě tyto tisíce hlasů, jež Babiše, který sází na podobné politické karty, vábí. Premiér totiž ví, že jedině jasné celostátní vítězství mu může zajistit více než pár měsíců vládnutí, které nutně potřebuje. Když už nepůjde vládnout po celé čtyři roky, tak už jen kvůli tomu, aby patřičně „uklidil“. 

Ústecký kraj ovšem premiérovi neskýtá jen příležitosti. Jsou tu i očividná rizika. První je možné vidět v tom, že do výsledku se budou započítávat hlasy odevzdané krajany žijícími v zahraničí. Pro mnohé z nich může právě Babišova kandidatura být kruciálním důvodem, proč „zvednout zadek“ a jít volit. A pak jsou tu aktivisté, kteří už v minulých týdnech, tedy ještě před Babišovým rozhodnutím kandidovat v Ústeckém kraji, vyzývali voliče, aby si vyzvedli voličské průkazy a přijeli volit právě sem. Teď budou mít o pádný důvod více. Zejména ti pirátští by na takovou iniciativu mohli docela dobře slyšet.

A pozor, sázka na odebrání hlasů SPD také nemusí vyjít. V čele její kandidátky totiž nestojí žádné ořezávátko, ale politický matador a exsocanský hardliner Jaroslav Foldyna. Na jeho straně bude určitě stát pádný argument „cizinec není našinec“. Foldyna původem z Děčína je v něm více než kovaný.  

Sever čeká souboj, jaký ještě nezažil. Obsazení hlavních rolí jasně ukazuje, že to nebude boj v rukavičkách, ale v pořádně ostře střižených boxerských rukavicích.