Zisk z pandemie je amorální. Senegal testuje za dolar

V africké zemi se bude vyrábět testovací sada britské biotechnologické firmy, jež rezignovala na zisk.

Zisk z pandemie je amorální. Senegal testuje za dolar
ilustrační foto | Profimedia.cz

Za deset minut za cenu plechovky limonády by mělo být hotovo. Zapomeňte na českou regulovanou cenu 1674 korun, jež stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Řeč je o testu na covid-19, který se stává žádaným zbožím například pro cestování do ciziny. 

Britská biotechnologická firma Mologic tvrdí, že testování by mělo být co nejlevnější, zejména v nejchudších zemích světa. Proto v Africe nasadila cenu za test za symbolický jeden dolar, což odpovídá 25 korunám. Ve spolupráci s vědeckým Pasteurovým institutem v Dakaru společnost vyvinula laciný test, který má umožnit finančně dostupné testování obyvatelstva. Vydělávat na pandemii je pro vedení firmy prý amorální.

Nejlevnější varianta se týká testovací sady pro domácí použití, podobně jako je tomu u těhotenského testu za pár korun. Jedná se pouze o orientační zjištění, zda tělo bylo vystaveno přítomnosti viru a začalo vytvářet protilátky.

„Nastal čas pro to, abychom co nejvíce snižovali ceny, pokud chceme tuto pandemii zvládnout,“ vysvětlil Joseph Fitchett, lékařský ředitel Mologicu. Fitchett kritizuje praxi ostatních firem v oboru, jež se snaží na pandemii covidu-19 vydělat peníze. Zejména v nejchudších regionech světa je potřeba nabízet co nejdostupnější testování, aby bylo možné šíření nemoci omezit, tvrdí. Ceny jsou podle něj ale kvůli vysoké poptávce často nesmyslně vysoké.

Stačí kapka krve

Mologic zároveň odmítl zapojení prostředníků, kteří přispívají ke zvýšení ceny. Zdravotní hledisko nyní musí převážit, zdůraznil Fitchett. Mnoho firem se podle něj také snaží zbytečně nabízet „přeoptimalizované“ produkty. Společnost plánuje poskytovat dostupné testy i tam, kde mají lidé mnohem vyšší příjmy než v afrických zemích.

Testovací sada nepotřebuje složité vyhodnocování v laboratoři, stačí kapka krve z prstu. Výsledek se zobrazí v podobě čárky na papírku. „Test nevyžaduje elektřinu ani složité systémy," říká Fitchett. Výrobek je podle něj v zásadě stejný, jako by se jednalo o laboratorní sadu pro nemocnice, pouze je velmi zjednodušený.

Před rozšířením nové virové nákazy firma spolupracovala s Pasteurovým institutem na dostupných testech pro jiné virové nemoci, například pro žlutou zimnici nebo onemocnění ebola. Podporu získala také od nadace manželů Gatesových. Dostupné testy vyvíjí pro dalších 14 onemocnění.

Snížení ceny je možné také díky tomu, že se sady budou od června vyrábět přímo v nové továrně v dakarském komplexu institutu. Podle Mologicu je klíčové, aby pro chudé země probíhala výroba v daném regionu, jinak není možné ceny udržet na nízké úrovni. Africká produkce má místní obyvatelstvo chránit i v případě vzniku dalších epidemií.

Šéf Pasterurova institutu v Dakaru Amadou Sall vysvětlil, že ročně by mohli vyhodnotit až čtyři miliony testů. „Není potřeba mít speciálně vybavené laboratoře. Je to jednoduchý test, který se dá udělat kdekoliv,“ zdůraznil.

Britský manažer Fitchett doplnil, že touto cestou další firmy v biotechnologickém sektoru nejdou, protože vyhlídky na zisk na africkém trhu jsou mizivé. Další těžkostí je i to, že například testy na žlutou zimnici jsou pro celý černý kontinent potřeba jen v počtu 50 tisíc kusů. Z toho důvodu se je konkurenci nevyplatí vyrábět.

Velký rozptyl

Ceny za testy koronaviru se v různých zemích výrazně liší. Například v Indii je státní nemocnice poskytují zdarma, soukromá zařízení si v přepočtu účtují necelých 1500 korun. V Británii soukromá zařízení požadují 375 liber (11 400 korun). V Německu to může být 150 až 200 eur (4000 až 5440 korun). Vídeňské letiště uvádí, že test PCR (polymerázová řetězová reakce) udělá za 190 eur (5200 korun). Výsledek má být k dispozici za tři až šest hodin.

Americký vědec William Haseltine, který se podílel na výzkumu viru HIV způsobující onemocnění AIDS, napsal na webu časopisu Forbes, že testování může být velmi levné. Upozornil na cenu plošného testování na hepatitidu typu C v Egyptě, jež vyšlo na půl dolaru pro jednoho obyvatele.

Podle Haseltinea není důvod, aby ceny zjišťování přítomnosti protilátek v případě koronaviru byly zásadně vyšší. Sérologické rychlotesty stojí v USA okolo dvaceti dolarů (500 korun), testy založené na analýze genomu pak sto dolarů (2500 korun).

Spor o regulovanou cenu

V Česku ministr zdravotnictví Vojtěch Adam stanovil maximální cenu za test 1674 korun. Za odběr si mohou nemocnice účtovat 72 korun. Mnoho nemocnic a laboratoří ale tvrdí, že tato cena je příliš nízká, proto s testováním přestaly. Asociace cestovních kanceláří naopak požaduje, aby test stál 500 korun. Některé laboratoře přišly s expresním příplatkem. Cena se pak může dostat až na 4500 korun, pokud chcete výsledek do čtyř hodin.

Laboratoře EUC v dubnu uváděly, že cena rychlotestu vyrobeného v Německu pro samoplátce činí tisíc korun. Laboratoře Spadia si za testy PCR účtují 1700 korun, v případě vystavení certifikátu pro výjezd do zahraničí si musíte ještě připlatit 200 korun. Sérologický rychlotest z krve prstu stojí 600 korun.