Šéfové v ohrožení

Žádný ředitel fakultní nemocnice nemá místo jisté, ministr plánuje vyměnit i známá jména

Šéfové v ohrožení
Šéf FN Motol Miloslav Ludvík „přežil“ hned několik ministrů zdravotnictví. O tom, že by jej chtěl Vlastimil Válek odvolat, prý nic neví. | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se nevzdává plánu na překreslení zdravotnické mapy Česka. Do konce roku by podle informací z ministerstva chtěl vyměnit hned několik šéfů nemocnic. Dokonce ho láká představa vypsat konkurzy na vedení všech přímo řízených organizací ministerstva. V takovém konkurzu by někteří ředitelé mohli svou pozici uhájit. Řada známých tváří, zejména ty spojené s předchozími politickými garniturami, však o své funkce pravděpodobně přijde.

Jako zdvižený prst pro ostatní ředitele mělo sloužit odvolání šéfa Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera na konci ledna. „Tam nebylo o čem mluvit. Že půjde, se vědělo od prvního dne, co byl šéf jmenovaný. Arenberger měl být první a naprosto jasná známka odstřižení od předchozího stavu. Další měli následovat v několika vlnách, po prázdninách mělo být hotovo,“ uvádí vysoce postavený úředník z týmu ministra, který si nepřeje uvádět svou totožnost, redakce ji však zná.

Jenže hned na začátku února měl Válek opět plnou hlavu starostí. Nejvyšší správní soud v Brně zrušil takřka všechna hlavní protiepidemická opatření. Na výměnu ředitelů nemocnic opět nebyl čas. K plánované aktualizaci seznamu šéfů nemocnic se tak Válek prý znovu dostal až v minulých dnech. Svým spolupracovníkům údajně sdělil, že některé lidi by rád vyměnil.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit