Za Faberem. Šéfa Danone vyštípali aktivističtí akcionáři

Pokus o „byznys s lidskou tváří“ v Danone selhal. Emmanuel Faber po nátlaku skončil.

Za Faberem. Šéfa Danone vyštípali aktivističtí akcionáři
Emmanuel Faber mimo jiné modifikoval běžný parametr hodnocení hospodaření firmy EPS na Carbon Adjusted EPS, tedy zisk na akcii po započtení její „uhlíkové stopy“. | Profimedia.cz

V pondělí 15. března okolo půl druhé ráno mohl Emmanuel Faber vypnout počítač a dát si dvojitý armagnac. Jestli to udělal, nevíme. Nikdo by se však nedivil; sedmapadesátiletému francouzskému manažerovi právě skončila pozoruhodná videokonferenční porada. O nějakých sedm hodin dříve do ní vcházel jako šéf představenstva a generální ředitel mamutí potravinářské firmy Danone; na jejím konci byl nezaměstnaný.

Danone ještě v pondělí představila světu dvojici manažerů, kteří firmu prozatímně povedou z pozic předsedy představenstva a generálního ředitele, než ji řádný proces vybaví plnohodnotnými Faberovými nástupci. Noví bossové a jejich lidé rozhodnou, jestli a jak bude firma pokračovat v půl století starém kurzu společenské a ekologické ohleduplnosti. A to zase závisí na zorném úhlu, jímž kdo nahlíží Faberův pád.

Malí, ale draví

Bezprostřední příčinou jsou tři malí akcionáři, kteří dohromady vlastní zhruba deset procent firmy, ale dokážou pozvednout hlas ve správnou chvíli a správným směrem. Bluebell Capital Partners spravuje majetek za sotva 70 milionů eur, což ve světě multimiliardových firem není ani k smíchu. Artisan Partners Asset Management a Causeway Capital Management jsou na tom podobně.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit