Šéf Sotia Špíšek: Chceme do toho mluvit

Ročně analyzujeme okolo 400 programů, úspěchem skončí tak jeden, říká Radek Špíšek, ředitel biotechnologické firmy Sotio.

Šéf Sotia Špíšek: Chceme do toho mluvit
Radek Špíšek | Tomáš Novák týdeník HROT

Před třemi lety Radek Špíšek říkal, že se mu špatně usíná s vědomím, kolik peněz Petr Kellner utrácí v biotechnologické firmě Sotio. Tu nejbohatší Čech a zakladatel PPF založil před deseti lety s vidinou, že jednou dostane na trh svůj lék proti rakovině. A tím, kdo to dokáže, měl být právě Radek Špíšek, který se v té době věnoval imunoterapii v motolské nemocnici. Jeho noční motýl teď přišel o křídla. Krátce před koncem loňského roku se Sotiu povedl dobrý deal, byť na poli investičním. „Naším největším snem ale pořád je, že se ze Sotia stane farmaceutická firma,“ zdůrazňuje Špíšek.

Spíš zkoumáte, nebo hledáte příležitosti?

Cíleně se snažíme najít v laboratořích po celém světě něco, co by se mohlo stát novým přístupem v boji proti nádorovým onemocněním. Za deset let se nám podařilo získat čtyři technologie, které nám připadají v tuto chvíli hodně zajímavé. Jejich společným jmenovatelem je, že využívají imunitní systém. U dvou z těch technologií to považuji skoro za zázrak. Jde hlavně o program založený na tzv. interleukinu 15, což je bílkovina, která umí v těle stimulovat imunitní odpověď proti nádorům. My jsme ji vylepšili tak, že oproti obdobným přípravkům nemá významnější nežádoucí účinky.

Jak hledáte takovou látku? A kdo je tím „hledačem“? Vy?

My většinou takové látky získáváme ve velmi časném stadiu výzkumu a vývoje. Programy, které jsou už ve fázi klinického testování, jsou velmi drahé, a když vypadají nadějně, tak je většinou koupí velké farmaceutické firmy. Já jsem součástí týmu zhruba sedmi lidí, kteří hledají, a jsem jeden ze tří, kteří potom dělají finální rozhodnutí. Máme dva základní scénáře – buď si koupíme licenci na ty látky, nebo koupíme přímo firmu, která je vyvíjí. Ročně analyzujeme okolo 400 programů, většinou to skončí tak jedním úspěšným obchodem. To znamená, že se látka objeví v portfoliu Sotia a my ji dál sami vyvíjíme.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit