Sedět na dvou židlích je složité, v Berlíně to zkoušejí

Německá vláda považuje tepelná čerpadla za topení budoucnosti. Prodej jejich výrobce jí však zatápí už teď

Sedět na dvou židlích je složité, v Berlíně to zkoušejí
Martin (vlevo) a Maximilian Viessmannovi mají jasno: rodinnou firmu z Allendorfu chtějí výhodně prodat americkým investorům. | Profimedia.cz

V příběhu Viessmann Group vidí jedni důkaz hrabivosti drsného kapitalismu bez přívlastků, pro druhé je příkladem zhoubného vlivu ekologické politiky a státních dotací vůbec. Pravdu mají všichni, ačkoli jde o příběh nepochybně úspěšný.

Hesenský Allendorf je důstojné šestitisícové městečko, jak má být. Leží jen kousek od německé průmyslové tepny mezi Frankfurtem a Düsseldorfem; má hrázděné náměstí, malebné nábřeží řeky Lumdy, drahá auta a upravené cyklostezky. A v obrovské bílé přízemní budově kousek za městem sídlí neméně úctyhodná stoletá firma, která to všechno platí. Je tomu tak doslova: s výjimkou sektoru služeb je v Allendorfu výrobce tepelných čerpadel Viessmann Werke (dnes součást Viessmann Group) prakticky jediným soukromým zaměstnavatelem.

Vede si více než slušně. Po 107 letech existence je stále v rodinných rukou a rodina Viessmannových stále bydlí přímo v místě. Loni měla firma tržby okolo čtyř miliard eur; má hodnotu přibližně dvanáct miliard a její hlava, Martin Viessmann, se s majetkem 1,3 miliardy eur pohybuje na začátku sedmé stovky nejbohatších lidí světa.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit