Sčítání začalo. Čekejme pořádné drama

Občané se slabšími nervy by dnes průběžné výsledky voleb raději vůbec neměli sledovat. Na své si naopak přijdou milovníci dramat až do samého závěrečného hvizdu. 

Sčítání začalo. Čekejme pořádné drama
Premiér Andrej Babiš už odvolil | foto Profimedia.cz

Mnozí si možná vzpomenou, jak o svou sněmovní přítomnost minule bojovala TOP 09. Až do roztrhání těla a do poslední chvíle. Tentokrát je ve hře mnohem více než přežití jedné strany. Dnes se bude čekat na každý hlas, který může rozhodnout komplet celé volby. Důvodů je pro to dost.

Předně se dají očekávat velmi těsné výsledky v souboji o vítězství. Ani odstup třetího nebude nijak závratný. A také „bramborová“ medaile nebude pod stupni vítězů o tolik koňských délek, jako obvykle bývá. 

Velký vliv na to bude mít nový volební systém se dvěma skrutinii. Každé z nich má své zákruty a může přinést zajímavé zápletky z hlediska rozložení celkových sil. A taky z hlediska mandátů v rámci kandidujících koalic.

Nejzajímavější ovšem bude průběžné sčítání. Rozdíly prvních a posledních sečtených výsledků mohou být diametrální. Na počátku vcelku bez problému povede ANO a skvěle se bude dařit i SPD. Také tři malé strany bojující o pět procent na tom zpočátku budou určitě lépe než na konci. To vše kvůli odlišné rychlosti sčítání v různých částech země.

Na ni může mít vliv především vyšší volební účast, která se dá očekávat zejména ve velkých městech a jejich okolí. Právě tyto lokality jsou hlavní baštou obou opozičních koalic. Jejich voliči navíc budou preferenčního hlasování využívat nejen kvůli podpoře osobností, nýbrž i z důvodu loajality vůči svým původním stranám. 

Po zmatcích z doby před čtyřmi lety, kdy se přepočítávaly preferenční hlasy ve středních Čechách, šel na okrskové komise velký apel, aby si daly pořádný pozor a vše pečlivě a několikrát kontrolovaly.

  

To všechno bude členy volebních komisí hodně zdržovat. A to opět především v baštách Spolu a Pirátů se STAN. 

A tak se náskok Babiše a Okamury bude ztenčovat velmi pomalu. Také komunisté, sociální demokraté a šlachtovci budou s obavami sledovat každý okrskový výsledek z Prahy, Brna nebo třeba z Brandýsa nad Labem. 

Zejména to ale celé může být delší, než na co jsme zvyklí. A hlavně až doposledka mnohem napínavější.