Sankce poškodí i Česko

Škody na exportu kvůli sankcím Česko zvládne. Firmy teď nejvíc řeší, co bude s jejich ukrajinskými pracovníky

Sankce poškodí i Česko
ilustrační foto | Tomáš Novák

Ruská invaze na Ukrajinu minulý týden definitivně ukončila naděje, že se současná krize vyřeší diplomaticky, a zamezí se tak velkým ekonomickým škodám. Sankce ze strany Evropské unie, Británie, Spojených států a dalších zemí během týdne přitvrzovaly zároveň s eskalací agrese Moskvy. Nedošlo sice zatím na opatření pro Rusko nejbolestivější, je ale zjevné, že jde o dosud historicky nejsilnější ekonomický tlak.

Rozsáhlý seznam opatření, která mají odradit Vladimira Putina od dalšího válečného tažení, postupně bobtná a je zatím značně nepřehledný. Už teď je ale jasné, že nejtvrdší postup zvolila Británie. Londýn zmrazí majetek významných ruských oligarchů napojených na byznys státního Gazpromu i aktiva čtyř ruských bank zapojených údajně do financování okupace – Bank Rossiya, Jenn Bank, General Bank a Black Sea Bank. Restrikce zasáhnou i všechny poslance ruské Dumy.

Na bankovní sektor cílí také Spojené státy; americké sankce ale míří výš: zasáhnou i velké finanční domy Sberbank nebo VTB. Vedle toho prezident Joe Biden oznámil zákaz exportu telekomunikačního vybavení, čipů a dalších především elektronických výrobků do Ruska. Stejně jako Británie pak chtějí Američané vytrestat oligarchy a významné byznysmeny.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit