Salám mocnější kladiva

S jídlem roste chuť a o moci to platí dvojnásob. Co se ještě včera jevilo jako fatální prohřešek proti principu demokracie, je dnes běžná rutina.

Salám mocnější kladiva
Když na to šli přímo, narazili. Tak vláda okrajuje moc Parlamentu postupně a po troškách. | Profimedia.cz

Na konci března prosákla do médií zpráva o tom, jak ministr obrany přišel s nápadem, aby vláda a premiér v budoucnu získali pravomoc řídit v době krize zemi bez parlamentu. V předkládací zprávě se tehdy psalo, „že v neodkladných situacích, za nichž by se nemohl/nestihl sejít Parlament České republiky, by mohl být vyhlášen stav ohrožení státu: vládou na návrh předsedy vlády, přičemž Parlament České republiky by toto rozhodnutí při nejbližší příležitosti potvrdil nebo zrušil; v případě okolností opravňujících k vyhlášení stavu ohrožení státu by v neodkladné situaci tento stav mohl vyhlásit také předseda vlády, přičemž vláda by jeho rozhodnutí musela do 48 hodin schválit a Parlament České republiky by jej potvrdil nebo zrušil s konečnou platností na nejbližší schůzi“. Docela silná káva, protože v praxi by to znamenalo, že by premiér sám rozhodoval o vyhlášení stavu ohrožení, který vládu opravňuje k mimořádným opatřením, jež už nyní důvěrně známe. 

Reakce premiéra Babiše byla tehdy jednoznačná. Prohlásil, že o tom nevěděl, absolutně s tím nesouhlasí a už to zastavil. A ještě dodal, že „tohle se kolegům fakt nepovedlo“. Následně, vcelku podle očekávání, protože všichni dobře víme, že žádný z ministrů ANO nekoná ani v méně důležitých otázkách bez souhlasu svého šéfa, vyšlo najevo, že Babiš o této věci dobře věděl. A že to samozřejmě byla vláda, resp. premiérem vedená Bezpečnostní rada státu, která už na začátku března, v zásadě před vypuknutím samotné pandemie u nás, ministru Metnarovi uložila, aby tento materiál vypracoval a předložil.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit