Saakašvili u vesla, díl třetí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nestojí v práci o nudu. Přesvědčil gruzínského exprezidenta, aby vzal funkci vicepremiéra pro reformu. Držte si klobouky.

Saakašvili u vesla, díl třetí
Michail Saakašvili | Profimedia.cz

Jestli je někdo skutečně globalizovaný politik, pak je to Michail Saakašvili. Dvaapadesátiletý Gruzínec toho stihl opravdu hodně – vrátil se z americké emigrace, aby se stal hvězdou opozice a deset let (celkem vzato úspěšně) vládl Gruzii coby prezident. Vzápětí byl obviněn z finančních podvodů a musel utéci na Ukrajinu, kde dostal kromě občanství i přízeň prezidenta Porošenka a s ní guvernérské křeslo v Oděse. 

Bez funkce i země

Zanedlouho se s Porošenkem rozhádal, přišel o guvernérství i o ukrajinské občanství a uchýlil se ke strýci do newyorského Brooklynu, protože byl mimo jiné na mizině a do Gruzie nemůže – hrozí mu zatčení – a navíc se musel zřeknout i tamního občanství. Tak jej zastihl i začátek letošního roku: bez funkce, bez peněz i bez země, kam by patřil.

Ze svízelné pozice mu pomohl znovu ukrajinský prezident, ačkoli jiný. Tentokrát jej potřebuje Volodymyr Zelenskyj, jenž mu nabídl křeslo vicepremiéra. Cenné pro něho je, že Saakašvili je na Západě vnímán jako záruka (či alespoň naděje) prozápadního kurzu země a s tím souvisejícího provádění politicky obtížných reforem.

Co si Západ či především Mezinárodní měnový fond myslí o směru, jímž stále relativně čerstvý prezident (ve funkci je zhruba rok) svoji zemi vede, je enormně důležité. V sázce je minimálně osm miliard eur, které Ukrajina z MMF potřebuje získat. Fond ovšem chce záruky, že země peníze využije jakžtakž smysluplně.

Pozor na Ihora!

Jako jednu z nezbytných podmínek si MMF stanovil, že Zelenskyj a jeho administrativa nesmějí za žádnou cenu vydat vytunelovaný a později státem sanovaný finanční ústav Privatbank. Eminentní zájem o něj má bývalý majitel Ihor Kolomojskyj. Jeden z nejmocnějších Ukrajinců podle všeho z banky před svým odchodem vyvedl na pět miliard dolarů a teď chce aspoň dvě miliardy „zpět“

Situaci komplikuje fakt, že právě Kolomojskyj Zelenskému v posledních letech jeho předprezidentského života vyplácel gáži coby televiznímu producentovi a komikovi. Zelenskyj tak čelí neustálému podezření, že jeho politická kariéra je pouze šarádou, která má Kolomojskému vrátit, co již jednou rozkradl.

Zelenského dosavadní kroky jsou nepřesvědčivé. Při pohledu zvnějšku je zcela jasné, kdo ze Zelenského lidí stojí na které straně právní bitvy o Privatbank, již Kolomojskyj loni rozehrál.

Saakašviliho nejnovější angažmá je proto třeba vnímat jako de facto angažmá lobbistické. Formálně je vicepremiérem, ale lze čekat, že jeho úkolem bude především jednat na Západě o penězích. Jestli má jen usnadnit komunikaci, již komplikuje bouřlivá politická situace (Ukrajina je stále jednou nohou ve válce s Ruskem o východ země), nebo jestli má přikrýt miliardový podfuk, se brzy dozvíme.