S woke agendou končíme, slibuje Disney. Bude to stačit?

Nesnažíme se prosazovat politickou agendu, jde nám jen o zábavu, ujišťuje šéf společnosti Disney Bob Iger. Reaguje tak na stížnosti konzervativní části americké společnosti, že Disney příliš násilně prosazuje LGBTQ+ postavy a další prvky diverzity do svých filmů a seriálů. 

S woke agendou končíme, slibuje Disney. Bude to stačit?
Halle Bailey ztvárnila Ariel ve filmu Malá mořská víla | foto Disney

Iger to uvedl hned poté, co ustál svoji pozici před akcionáři během výročního valného shromáždění 3. dubna, kde čelil právě i kritice za prosazování „woke témat“. Dal si přitom záležet, aby zdůraznil, že Disney se má soustředit jen na zábavu místo prosazování „jakékoliv agendy“.  

Na otázku, zda společnost bude poskytovat pouze zábavu a vyhne se politice, Iger řekl, že úkolem Disney je „především bavit“. „Vždy jsem věřil, že máme odpovědnost dělat na světě dobro, ale víme, že naším úkolem není prosazovat jakoukoliv agendu,“ prohlásil. 

Když byl tázán na propagaci woke agendy, odpověděl, že je na to už citlivý. „Naším hlavním posláním musí být bavit a pak skrze naši zábavu pokračovat v pozitivním působení na svět. A myslím to vážně. Nemělo by to být řízeno politickou agendou.“ 

V září loňského roku Iger oznámil investorům, že společnost humbuk kolem kulturních válek chce utlumit, uvedla už dříve agentura Reuters. Na svou stranu přitom přilákal silného spojence – slavný režisér George Lucas se nechal slyšet, že v šéfa Disney má plnou důvěru. 

Během posledních několika let se Disney stal terčem konzervativních politiků jako Ron DeSantis a dalších hlasů na sociálních médiích, včetně miliardáře Elona Muska. Ti kritizují společnost za přehnané začleňování LGBTQ+ postav a prvků do příběhů — jako příklad dávají stejnopohlavní polibek ve filmu Lightyear či nebinární postavu ve filmu Elemental, jiní měli zase problém s černou Ariel v Malé mořské víle.  

Bez ohledu na to, jak moc Iger trvá na tom, že se společnost zaměřuje především na zábavu, Disney pravděpodobně bude i nadále produkovat obsah, který odráží svět kolem sebe a představovat nové postavy. A Iger má za to, že tyto filmy mohou být stále perfektně zábavné. 

Jenže, přiznejme si, i to bude nadále rozčilovat konzervativní část populace. Stačí se podívat na zlomyslné online reakce na jejich nový seriál Star Wars: The Acolyte na Disney+, který režírovala žena. 

Pro společnost, která je tak hluboce zakořeněna v americké kultuře jako Disney, není těžké rozzlobit dlouholeté fanoušky, natož bojovníky kulturních válek. I přes Igerův slib, že se společnost nebude plést do politiky, Disney pravděpodobně bude i nadále magnetem pro kritiku ze strany konzervativní části populace, a to nejen v Americe.