S cizím autem v cizí zahradě

Češi naskočili na boom obytných aut. Výrobci ani půjčovny nestíhají. Aplikace Bezkempu.cz rostla o 1500 procent.

S cizím autem v cizí zahradě
Základní principy BezKempu se podobají Airbnb, ale zakladatelé projektu Petr a Pavel Nohejlovi a Michal Strnad tvrdí, že jsou vůči úřadům výrazně vstřícnější. | Archiv

Tři parťáci z byznysu – bratři Petr a Pavel Nohejlovi a jejich kolega Michal Strnad – měli kromě provozu e-shopů ještě jednu společnou zálibu. Kempování. Když se o něm bavili, každý přišel na nějakou věc, která ho na této činnosti nebavila. Nemožnost online rezervace, hluk, přeplněná místa. Před více než dvěma lety tedy založili projekt BezKempu. S trochou nadsázky se dá říct, že jde o něco jako Airbnb s pozemky, i když oni sami to přirovnání neradi slyší. Každopádně v době karantény rostl jejich byznys o 1500 procent. Přesně trefili rostoucí trend obliby cestování karavanem spojený s letošní dovolenou, kterou Češi tráví doma kvůli obavám z čínské chřipky.

Pohled k nezaplacení

Jejich projekt se dá nejlépe ilustrovat zážitkem: Nedaleko obce Mikulášovice, ležící na odlehlém místě ve Šluknovském výběžku, fungoval kdysi lom. Kameny z něj se používaly i jako náhrobky. Jenže žíla se ztratila a provoz nedával ekonomicky smysl, notabene když místo zaplavovala voda, která se musela odčerpávat. Lom se tedy nechal zatopit a vodou z něj se zásobovaly blízké obce. Ani tato epizoda neměla dlouhé trvání, kvalitu pitné vody se nedařilo dlouhodobě udržet. 

A tak vzniklo úžasné opuštěné místo uprostřed lesů. Lom ještě pár let sloužil vodárnám jako rezerva, pak ho veřejně nabídli a kupodivu i prodali. Majitel, bodrý chlap, co neváhá neznámým lidem tykat, má dnes na břehu chatku. Občas pořádá akce pro přátele, chytá ryby a dře na tom, aby byl lom čistý a břehy nezarostly. A nabízí několik stání přes aplikaci BezKempu. Přes léto je skoro nemožné tam sehnat volné místo. Aby také ano, ta scenerie je k nezaplacení a člověk, pokud není místní, by se o ní nikdy neměl šanci dozvědět.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit