Ryba smrdí odevšad

Multimilionový rybářský skandál je cítit od Islandu přes Norsko a Angolu až na jih afrického kontinentu

Ryba smrdí odevšad
ilustrační foto | Shutterstock.com

Na korporátní poměry to není vůbec moc peněz, ale při troše vynalézavosti dokáže i dvacet milionů dolarů nadělat slušnou mezinárodní neplechu. Aktéři podvodu známého pod půvabným názvem rybí hniloba (Fishrot) byli vynalézaví až až.

Hlavní roli v tomto nevábném představení hraje firma Samherji z města Akureyri na Islandu, jejíž zaměstnanci a spojenci čelí obvinění z nezákonného lovu vlečnými sítěmi ve vodách africké Namibie. Jedna z největších rybářských firem světa s obratem počítaným ve stovkách milionů eur kvůli tomu měla podplácet namibijské vládní úředníky, zpronevěřit jí svěřené peníze a jiné peníze naopak prát v daňových rájích; kromě toho měla zastrašovat kritiky.

Schéma, jež našlo protagonisty v Namibii, na Islandu, v Norsku a Angole, mělo obnášet odklonění (tady to slovo výtečně pasuje i se svým druhotným, Čechům důvěrně známým významem) rybolovných kvót ve prospěch islandské společnosti. Fishcor, namibijská státní rybářská firma, má zase na krku obvinění z převodu těchto kvót od soukromých namibijských společností na firmy spojené se Samherji; v těchto firmách měli podíly islandští politici.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit