Ruští propagandisté jsou ve stresu. Vítězství se Kremlu vzdaluje

V Rusku stoupá kritika vedení války. S úspěšným protiútokem Ukrajiny se rozplývají naděje Kremlu na rychlé a vítězné ukončení konfliktu.

Ruští propagandisté jsou ve stresu. Vítězství se Kremlu vzdaluje
Vladimir Putin v ruské televizi, ilustrační foto | Shutterstock.com

Zhroucení fronty a neorganizovaný úprk ruských vojáků, ke kterému došlo v Charkovské oblasti, sice Kreml ani ruské ministerstvo obrany oficiálně nekomentují, v ruském veřejném prostoru je ale cítit, že vojenské fiasko Moskvy, jež se před invazí pyšnila druhou nejlepší armádou světa, začíná trápit i nekritické fanoušky Vladimira Putina. 

Už o víkendu propagandisté v ruské státní televizi začali vykazovat známky nervozity a možno říci i paniky. Postup ukrajinské armády v některých směrech o sedmdesát kilometrů během několika dní vnímají jako potupu Ruska.

Ukrajinci nejprve obsadili železniční uzel Kupjansk, později opět získali i strategický Izjum, ze kterého se ruští vojáci v rychlosti stáhli bez bojů. Na řadě míst ukrajinské jednotky dosáhly původní ukrajinsko-ruské hranice. Velitel čečenské divize Achmat Aptu Alaudinov v ruské televizi nepřesvědčivě vysvětloval, že dobytý Kupjansk nemá pro armádu strategický význam.

„Kdo ví, co tam slaví,“ nervózně odpovídal na dotazy ruských moderátorů ohledně postupu a slavících Ukrajinců v Charkovské oblasti. Ruský vojenský expert a plukovník ve výslužbě Michail Chodarjonok nicméně v ruské televizi opakoval, že se jedná o klíčové město, které zásobovalo ruské jednotky v celé oblasti.

Hlásná trouba Kremlu je vystresovaná

Moderátorka a známá propagandistka Kremlu Olga Skabejevová na jeho slova zaraženě reagovala, že je situace nepříjemná a „všichni jsou strašně vystresovaní“. Jedná se o výraznou proměnu rétoriky ruských oficiálních médií, která až dosud optimisticky vyhlašovala, jak „speciální operace“ probíhá podle plánů Putina a jeho generálů. 

Většina hostů v televizi ale svedla neúspěch ruské armády na Západ, který vyzbrojil Ukrajince a dal jim také dobrý výcvik a taktickou převahu. Paniku v Moskvě ilustroval moderátor Jevgenij Popov (je manželem Skabejevové), když hovořil o „obrovské hordě, která byla vycvičena na Západě“.

Také ruští vojenští blogeři, kteří dosud Kreml a Putina hájili, ztrácejí nervy. Na sociálních sítích je přitom sledují stovky tisíc Rusů. Peter Ludstrem kritizoval Putina, že slavil Den Moskvy otevřením obrovského vyhlídkového kola, zatímco ruští vojáci nemají na frontě neprůstřelné vesty, lékárničky nebo termovizi. A dochází k vysokým ztrátám.

Bloger Jurij Podoljaka kritizuje vedení ruského ministerstva obrany, které se snaží vyvolat dojem, že se nic zásadního neděje. Rovněž se nepoučilo z chyb v prvních týdnech války. Vedení armády je podle něj odtrženo od vojenské reality. 

I další blogeři, často bývalí vojáci, kteří mají dobré informace z první linie, kritizují neschopnost komunikace mezi armádou a veřejností. Bývalý vojenský velitel proruských separatistů v Doněcké lidové republice Igor Girkin už hovoří o jasné prohře Ruska. Ruské jednotky by se měly zaměřit na stabilizaci fronty, než dojde k jejímu úplnému kolapsu.

Rusku hrozí sociální nepokoje

K tomu se navíc přidávají obavy ze sociálních nepokojů v Rusku. Moskevský profesor politologie z Moskevské státní univerzity Vitalij Treťjakov varoval, že v jeho vlasti může dojít k sociálnímu napětí, pokud Moskva Kyjev neporazí. Většina Rusů, kteří okupaci sousední země podporují, do války vkládala veškeré své naděje, že Kreml bude slavit vítězství nad „ukrajinskými nacisty“. I proto obyvatelé Ruské federace očekávají hmatatelné výsledky úspěchu.

Ke kritice armády, ale nikoli ruského vůdce Putina se přidal čečenský prezident Ramzan Kadyrov, jenž na začátku invaze proslul velkohubými vyjádřeními o zničení Ukrajiny. Žádá změny ve vojenské strategii, aby Rusko nepřišlo o území na Ukrajině, jež si chtěl Kreml podrobit „navždy“. Podle něj není Putin dostatečně informován armádními špičkami o tom, co se na frontě děje. Diktátor nicméně odmítá připustit jakékoli pochybení, Rusko podle něj ve válce nic neztratilo.

Britský bezpečnostní expert se zaměřením na Rusko Mark Galeotti upozornil na to, že proruští vojenští blogeři jsou stále více frustrováni tím, jak se zvětšuje propast mezi kremelskou oficiální linií a realitou na frontě. Dodal, že řada z nich, jako je Girkin, má v armádních kruzích spolehlivé zdroje a většinou vědí, o čem píší. 

Americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že Ukrajina definitivně přebírá na frontě iniciativu a lze čekat, že Rusko bude mít problémy na dalších úsecích, protože má nedostatek vojáků. Úspěch ukrajinské protiofenzivy přičítá dobrému vojenskému plánování a schopnosti využít na maximum západní vojenskou techniku. Válka se nicméně protáhne až do příštího roku.