Rusové ztratili na Ukrajině více vojáků než Američané ve Vietnamu

Ukrajinci tvrdí, že od února už zabili přes 65 tisíc okupantů. Pokud by to byla pravda, Putinova válka stála Rusko více vojáků, než kritizovaná americká účast ve válce ve Vietnamu, ze které se stalo americké národní trauma. Tam ale Američané bojovali přes deset let.

Rusové ztratili na Ukrajině více vojáků než Američané ve Vietnamu
ilustrační foto | Shutterstock.com

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny 17. října uvedl, že počet Rusů zabitých v konfliktu dosáhl 65 320. Pokud by to byla pravda – podle řady západních pozorovatelů se tento údaj výrazně nerozchází s odhady ruských ztrát –, znamenalo by to, že za osm měsíců „dokázala“ ruská armáda ztratit více vojáků než americké síly během deseti let ve Vietnamu.

Spojené státy válčily s komunistickým Vietkongem mezi lety 1964 a 1975 a nakonec se musely z asijské země potupně stáhnout. Oficiálně ve Vietnamu zemřelo 58 281 Američanů, dva tisíce jsou uvedeny v kolonce nezvěstní. Navíc 300 tisíc vojáků bylo v krvavých bojích zraněno. Válka vedla v americké společnosti k obrovským protiválečným protestům a vzniku hnutí Hippies.

Ztráty Rusů za poslední měsíc výrazně narůstají, což souvisí s ukrajinskou protiofenzivou na východě a jihu země. Ještě 21. září Ukrajina uváděla, že zlikvidovala o deset tisíc ruských vojáků méně. Moskva ztráty bagatelizuje, ministr obrany Sergej Šojgu v září přiznal ztráty ve výši 5937 vojáků. Spojené státy už v srpnu odhadovaly, že Kreml přišel v konfliktu, který byl špatně naplánován, o sedmdesát až osmdesát tisíc vojáků (počítá k tomu i zraněné). 

Profesor na katedře obranných studií na King’s College v Londýně Michael Clarke pro americký týdeník Newsweek uvedl, že Ruskem přiznávané ztráty jsou zcela jistě nereálné. Ukrajinské údaje o ruských zabitých vojácích jsou sice nadsazené, ale nemusí být příliš daleko od skutečného stavu, až bude možné údaje nezávisle ověřit.

Další vojáci budou umírat

Ztráty Rusů podle něj přesáhly třicet až čtyřicet tisíc včetně žoldnéřů a zahraničních dobrovolníků. Navíc další vojáci budou na bojišti umírat, protože ruským jednotkám chybí zdravotnický materiál a péče zdravotníků. Pokud se z oblasti bojů rychle nedostanou do týla, pravděpodobně na následky zranění zemřou. 

Nedostatek vycvičených vojáků představuje pro ruskou stranu stále větší problém. V září ruský diktátor Putin vyhlásil takzvanou částečnou mobilizaci, ruské úřady ale nemají dostatek personálu ani vybavení, aby mobilizované vojáky vycvičily a vybavily. Množí se zprávy o tom, že si musí kupovat veškerou výstroj a výzbroj sami, maximálně dostanou neudržované kalašnikovy. 

Webový portál The Moscow Times zmapoval případy, kdy se mobilizovaní vojáci po několika dnech dostali bez výcviku na frontu a tam už padli. Vojenská služba mobilizovaného právníka z Petrohradu Andreje Nikiforova trvala pouhých deset dní, než bylo oznámeno jeho úmrtí. Jeho případ není jediným a dokazuje, že ruské posily nemají dostatečný výcvik, i když to Kreml sliboval, protože nutně potřebuje doplnit bojové jednotky přímo na Ukrajině. 

Zpráva o zabití přichází se zpožděním

Příbuzní se o zabití synů nebo otců dozvídají se značným zpožděním, potvrdila Valentina Grebeniková z nevládní organizace Svazu výborů matek vojáků Ruska, jež kritizuje porušování lidských práv v ruské armádě. „Tělo musí být nejprve převezeno zpět do Ruska. Pak se vyřídí potřebné dokumenty a teprve poté dojde k uvědomění rodiny,“ popsala ruskou praxi. 

Nulový výcvik ruských nováčků kritizovala i zástupkyně šéfredaktora státní televize RT Natalija Losevová, když potvrdila smrt osmadvacetiletého Alexeje Martynova, bývalého úředníka moskevského městského úřadu. Od mobilizace po úmrtí na frontě uplynulo sedmnáct dní.

„Měl nulové bojové zkušenosti. Byl poslán do předních linií jen několik dní poté, co byl povolán,“ postěžovala si novinářka na sociální síti Telegram. Podle ní by měli ruští vojenští představitelé přestat lhát o průběhu bojů a výši ztrát na Ukrajině.

Na ruských sociálních sítích se šíří video, které dokazuje, že nově odvedení vojáci čelí odstrašujícím podmínkách ve vojenských táborech, kde se mezi vojáky množí krádeže i nemoci. Nově naverbovaní Rusové si stěžují, že jim vojenští „kamarádi“ ukradli boty, peníze, dokonce i matraci na spaní. A všichni jsou nemocní, protože vojenské stany nejsou dostatečně vytápěné.