Rusové proti Putinovi. I v diktátorském režimu se najdou hrdinové

V Rusku se pořád najdou nenápadné příběhy hrdinství a odvahy lidí, kteří se dokázali postavit Putinovu diktátorskému režimu.

Rusové proti Putinovi. I v diktátorském režimu se najdou hrdinové
Vladimir Putin | foto Harold Escalona / Shutterstock.com

Kremelská propaganda omílá dokola stejnou písničku o tom, jak musí být ruský národ jednotný v boji proti zlému Západu a nepřátelskému kyjevskému režimu. A z různých sociologických průzkumů se zase dozvídáme, jak většina Rusů stojí jako jeden muž za svým prezidentem Vladimirem Putinem. Znalci místních poměrů zase hovoří o politické a válečné apatii většiny ruské společnosti.

I v tomto prostředí se ale najdou nenápadné příběhy hrdinství a odvahy lidí, kteří se dokázali postavit Putinovu diktátorskému režimu. Na jeden z nich upozornil server Hlídací pes, který ve spolupráci s organizací Memorial Česká republika zveřejňuje protestní akce, jež se odehrávají v Rusku proti válce na Ukrajině.

Jednou z nich je rozhodnutí nejmenované soudkyně, jež odmítla dát pokutu ruskému aktivistovi z Voroněže, který na plakát napsal: „Zastavte válku.“ Policie ho samozřejmě zanedlouho zatkla na ulici a poslala k soudu, aby mu napařil pokutu za diskreditaci speciální vojenské operace. Jenže soudkyně tomuto zadání odmítla vyhovět. A zdůvodnila to tím, že v Rusku „není vyhlášen válečný stav“.

O jejím osudu zatím nic nevíme. Tedy jestli ještě vůbec smí oblékat soudcovský talár, nebo zda skončila jako ostatní lidé, kteří si dovolili postavit se oficiální ruské linii. A i když ani neznáme její jméno, zaslouží si obdiv a uznání. Nepochybně to pro ni nebylo snadné rozhodnutí a moc dobře si uvědomuje, co může následovat.

Odvážná soudkyně je důkazem, že i v nedemokratické, totalitní, nebo dokonce diktátorské společnosti se objeví lidé, kteří si dokážou zachovat svou tvář. Připomíná to komunistický režim v někdejším Československu, kde se také našli odvážní lidé, kteří se nesmířili s tím, co se kolem nich děje.