Rusové nevěří, že ubrání Krym, zní od šéfa poloostrova i Západu

Putinův muž na Krymu, Sergej Aksjonov, nevěří ruské armádě, že dokáže anektovaný poloostrov z roku 2014 udržet proti útoku ukrajinských jednotek.

Rusové nevěří, že ubrání Krym, zní od šéfa poloostrova i Západu
Ruští vojáci v Sevastopolu, ilustrační foto | Shutterstock.com

Ruská armáda není ve stavu, aby dokázala efektivně bránit případnému útoku ukrajinských ozbrojených sil. Že Krym ovládnou Ukrajinci, už není jen teoretickým přáním většiny západních analytiků, ale tohoto scénáře se obává i Kremlem dosazený šéf poloostrova v Černém moři Sergej Aksjonov, který tuto funkci zastává už od roku 2014.

Jeho nervozitu dokazuje zejména fakt, že se snaží vytvořit vlastní polovojenskou skupinu, která by měla obtížně bránitelné území ochránit před ukrajinskými jednotkami. V těchto dnech pravděpodobně zesílí nábor nových rekrutů, napsalo britské ministerstvo obrany.

Pro Kyjev a prezidenta Volodymyra Zelenského je přitom získání území, které nezákonně Kreml anektoval před devíti lety, jedním ze základních cílů válečného úsilí.

Kyjev se snaží sabotážními útoky paralyzovat ruskou válečnou flotilu, která má základnu v Sevastopolu. Kromě útoků na zásoby pohonných hmot došlo také k přerušení železnice, která spojuje přístav Sevastopol s hlavním městem Krymu Simferopolem.

Aksjonov se podle Britů podílí na paramilitarizaci celého regionu a vytváří záložní jednotky, které mají nahrazovat oddíly pravidelné armády. „Pravděpodobně se obává schopnosti pravidelné armády bránit poloostrov,“ napsali britští zpravodajci.

Dalším důvodem je i to, že z poloostrova byl stažen 22. armádní sbor, aby bojoval na jiné části fronty. Vojenský analytik Scott Savitz z americké RAND Corporation míní, že vytvářením paravojenských jednotek se Aksjonov snaží zvýšit tlak na Kreml, aby poskytl poloostrovu další vojáky i zbraně.

Navíc vytváření vlastních loajálních jednotek se může v dalších měsících hodit v souvislosti s tím, jak bude moc Kremlu v různých okrajových částech Ruska oslabovat. Pro Kreml by jeho odvolání bylo složitější. Savitz upozornil i na možnost protiruského povstání na Krymu, zejména ze strany místních Tatarů, případně Ukrajinců, které Moskva dlouhodobě diskriminuje.

Kremlu se rovněž nelíbí, že Spojené státy schvalují ukrajinské údery na území černomořského poloostrova, které Putin považuje za své území. Americký poradce prezidenta pro bezpečnostní otázky Jake Sullivan totiž prohlásil, že americké vojenské dodávky zbraní může Kyjev použít i pro útoky na Krym, protože podle mezinárodních dohod stále patří Ukrajině.