Problém pro Rusko. Ukrajinci zničili těžbu plynu v Černém moři

Zničení těžebních plošin v Černém moři ukazuje, že Rusové nejsou plnými vládci v oblasti a musí se mít na pozoru před ukrajinskými útoky.

Problém pro Rusko. Ukrajinci zničili těžbu plynu v Černém moři
Těžba zemního plynu na moři, ilustrační foto | Shutterstock.com

Moskva ani po čtyřech měsících od napadení svého souseda není schopna ovládat černomořský region. Ukazuje to útok ukrajinských sil na těžební plošiny pro zemní plyn v blízkosti Krymského poloostrova. 

Požáry tří plošin byly tak rozsáhlé, že na snímcích americké agentury NASA, jež monitoruje lesní požáry, tvoří jasnou bílou skvrnu. Nacházejí se asi sedmdesát kilometrů od pobřeží Krymu směrem k ukrajinskému přístavu Oděsa. Kreml oficiálně potvrdil, že na jedné z platforem došlo k vážným zraněním tří pracovníků a dalších sedm bylo prohlášeno za nezvěstné. Celkově plošiny zaměstnávají 109 lidí.

Senátorka za Krym Olga Kovitidiová uvedla, že těžba plynu byla v oblasti pozastavena. Většina zemního plynu se spotřebovává na okupovaném Krymu. Ukrajina tvrdí, že se jedná z ruské strany o nelegální těžbu fosilních surovin, které patří Ukrajině. 

Úspěšný úder nicméně ukázal zranitelnost Ruské federace v Černém moři. Putinovo Rusko už přišlo v oblasti o řadu lodí včetně vlajkového křižníku Moskva. Cílem Kyjeva a útoku na energetickou infrastrukturu je podkopat schopnost Ruska těžit v této oblasti nerostné suroviny. 

„Dokud zůstane část pobřeží Černého moře v rukou Ukrajiny, zůstane moře pro Rusko i nadále ohroženým prostorem,“ vysvětlil v The Moscow Times námořní expert Alessio Patalano z King’s College London.

Plošiny využívala armáda

Sergej Bratčuk z oděské regionální vojenské správy útok obhajoval s argumentem, že plošiny využívala ruská armáda a jednalo se o legitimní vojenské cíle. Na těžební plošiny podle něj Kreml umístil menší vojenské posádky a bylo zde uskladněno také vybavení pro protivzdušnou obranu a vojenský průzkum. 

„Rusko bylo opět překvapeno. Budou vědět, že nemohou v regionu působit jako dřív,“ komentoval útok na těžařské plošiny odborník na ruskou armádu a námořnictvo Dmitrij Gorenburg z amerického think-tanku CNA ve Virginii. 

I když Ukrajina fakticky nemá větší námořnictvo (o většinu flotily přišla země po okupaci Krymu před osmi lety), dokáže nepříteli způsobovat značné ztráty protilodními raketami nebo útoky bezpilotních letadel, jako tomu bylo i v případě útoku na Hadí ostrov, který na začátku války obsadili Rusové.

Ukrajinci už potopili nejméně deset ruských plavidel v oblasti Černého moře, upřesnil vojenský blog Oryx. Sama Ukrajina uvádí, že zničila čtrnáct ruských lodí nebo člunů. 

Rusové samozřejmě útok na těžaře odsoudili. Georgij Muradov z Krymské rady ministrů jej označil za teroristický čin. Ukrajinci navíc v posledních dnech zaútočili drony i na velkou ropnou rafinerii na jihu Ruska ve městě Novošachtinsk v Rostovské oblasti, kterou zachvátil požár. Také v tomto případě ruská státní média rozhořčeně hovořila o teroristické akci sousedního státu