Ruský medvěd hubne. Velikostí HDP je Rusko na úrovni amerického Ohia

Ruská ekonomika se musí připravit na zásadní redukční dietu. V žebříčku světových ekonomik se bude dále propadat kvůli oslabování rublu vůči dolaru, ale i reálné možnosti, že Rusko od bolševické revoluce potřetí zbankrotuje.

Ruský medvěd hubne. Velikostí HDP je Rusko na úrovni amerického Ohia
Výprodej v supermarketu Prisma v Petrohradu. Finský řetězec se stahuje z Ruska | foto Shutterstock.com

1917, 1998, 2022. To jsou roky, na které nebudou Rusové vzpomínat v dobrém. V těchto letech došlo v jejich zemi k bankrotu. I když k tomu třetímu sice technicky nedošlo, vše nasvědčuje tomu, že zahraničním závazkům nebude moci Rusko pod vedením Vladimira Putina dostát. Je to krvavá daň za agresivní napadení Ukrajiny. 

Ruský ministr financí Anton Silujanov už oznámil, že zahraniční dluh nominovaný v cizích měnách bude federace splácet v rublech, což je krok zvyšující obavy, že Rusko nebude schopné splatit své závazky u zahraničních věřitelů. Silujanov Západ obvinil, že výroky o hrozícím bankrotu jsou nepravdivé. Zmrazení ruských devizových rezerv v západních zemích označil za snahu „uměle“ vytvořit platební neschopnost Ruské federace. 

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová hovoří o tom, že ruský bankrot už „není nepravděpodobný“, protože ruská centrální banka nemá přístup k devizovým rezervám. „Rusko má peníze na obsluhu svého dluhu, ale nemá k nim přístup,“ popsala současnou situaci.

Západní sankce uvalené na ruský stát a režim Vladimira Putina kvůli rozpoutání agresivní války na Ukrajině, včetně zabíjení civilistů, bombardování nemocnic a škol, vedly rovněž k zásadnímu oslabení rublu vůči dolaru. Před válkou stál dolar 75 rublů, nyní se obchoduje mimo Rusko na úrovni 130 rublů (oslabení o 73 procent), ruské banky pak nedostatkový dolar prodávají v průměru za 200 rublů.

Rusko se propadá

To také znamená, že se v žebříčku nejsilnějších ekonomik světa, který se uvádí podle HDP v dolarech, bude Rusko výrazně propadat. Na konci roku 2020 byla ruská ekonomika s HDP ve výši 1484 miliard dolarů na jedenáctém místě. Před ní byla v žebříčku Jižní Korea, těsně za ní Brazílie. Ekonomika Spojených států s 20 937 miliardami dolarů byla čtrnáctkrát silnější.

Pokud by se nyní započítal aktuální kurz dolaru a rublu, ruská ekonomika by spadla asi o deset míst a nebyla by o moc větší než hospodářství amerického státu Ohio, napsal Eric Werker, ekonom z kanadské Univerzity Simona Frasera v Britské Kolumbii.

To je pro Putina, který touží udělat z Ruska světovou velmoc, zdrcující výsledek. V roce 1913 bylo podle britského ekonoma Anguse Maddisona carské Rusko pátou největší ekonomikou světa. V roce 1957, kdy Sovětský svaz šokoval Spojené státy vypuštěním Sputniku, byla ekonomika druhou největší na světě. 

Naopak po bankrotu v roce 1998, kdy Rusko nesplácelo zahraniční dluhy, HDP činilo 210 miliard dolarů a země figurovala na 24. místě až za Rakouskem. Putinovi se nicméně po roce 2000 podařilo ruskou ekonomiku nastartovat, zejména díky vývozu fosilních zdrojů, ekonomika se nominálně zvýšila desetinásobně. Avšak porušení mezinárodních smluv anexí Krymu vedlo opět k tomu, že se ruské HDP začalo vůči konkurentům propadat.

Vývoj HDP Ruska v miliardách dolarů (Zdroj: Tradingeconomics.com)

Současná ekonomická situace Ruska, kdy centrální banka už třetím týdnem odkládá otevření moskevské burzy (v Londýně se hodnota akcií ruských firem po začátku invaze propadla o 98 procent  a přestaly se obchodovat), naznačuje, že ruské hospodářství bude nadále v mezinárodním srovnání oslabovat a špička se bude Rusům vzdalovat.

Válečná ekonomika

Z největší země světa se stáhlo přes 250 mezinárodních firem. Zastavení zahraničních investic povede fakticky k další ztrátě konkurenceschopnosti ruské ekonomiky a jejímu technologickému propadu vůči západním i asijským ekonomikám. 

Na druhou stranu může samotné Rusko i pod tlakem sankcí vnitřně odolávat a totální kolaps ekonomiky může být v nedohlednu, i když z pultů obchodů zmizí západní zboží. Kreml totiž od anexe Krymu vybudoval něco jako „válečnou ekonomiku“, jež je na sankce připravena, upozornil Richard Connolly z britského bezpečnostního think-tanku Royal United Services Institute.

Rusko stále vydělává dost peněz vývozem ropy a zemního plynu. Připomíná se situace v Íránu, jehož ekonomika je mnohem menší a zranitelnější. Přesto Teherán dokáže čelit mezinárodním ekonomickým sankcím. Obchodníci v Rusku nicméně čekají, že se ceny potravin a spotřebního zboží letos zvýší o deset až padesát procent. Ruští restauratéři se už připravují na to, že změní své jídelníčky, aby byly zaměřené více na ruské pokrmy a nemuseli dovážet suroviny ze zahraničí.