Rusko uspořádalo vojenskou olympiádu. V závodech obrněnců bralo bronz

V době konfliktu s Ukrajinou uspořádalo ruské ministerstvo obrany vlastní vojenskou olympiádu. V závodu štafet obrněných vozidel Rusové skončili na třetím místě, až za Čínou a Běloruskem.

Rusko uspořádalo vojenskou olympiádu. V závodech obrněnců bralo bronz
Čínský tank na mezinárodní soutěži u Moskvy v roce 2017, ilustrační foto | Shutterstock.com

Největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, který vyvolal Vladimir Putin, už trvá přes půl roku. Ukrajina se statečně brání a tvrdí, že mnohonásobně silnější ruská armáda přišla v bojích o více než 45 tisíc vojáků, dva tisíce tanků a několik dalších tisíc obrněných vozidel.

V tomto kontextu působí bizarně zpráva o tom, že ruské ministerstvo obrany uspořádalo pravidelné armádní hry, kterých se kromě ruských vojáků účastní i země spřízněné s Kremlem, jako je Čína, Bělorusko nebo Venezuela. 

Mezinárodních armádních her, jež se konají mezi 13. a 27. srpnem, se mělo zúčastnit na čtyři desítky různých států. Přímo se na velké vojenské akci podílelo podle čínských médií dvanáct zemí, včetně Ruska, Indie, Íránu, Venezuely, Kazachstánu nebo Číny.

V závodech bojových vozidel pěchoty se Rusko postaralo o bronzovou příčku, vyhrála Čína následovaná Běloruskem. Tato disciplína měla probíhat právě v Číně, v provincii Sin-ťiang, která sousedí s Mongolskem. Do finále se nedostala venezuelská posádka, íránští vojáci byli čtvrtí.

Na trati dlouhé přes deset kilometrů zdolávaly posádky různé překážky, jako je model mostu, brod přes řeku, protitankový příkop. Vojáci měli rovněž za úkol střílet na různé cíle. Celkem se v rámci mezinárodních vojenských her konalo 36 různých soutěží. Prvně v historii byla jedna z disciplín svěřena i vzdálené Venezuele. Vojenské olympiády se zúčastnilo celkem 275 armádních týmů. 

Během armádního veletrhu Armija 2022, který probíhal nedaleko Moskvy ve stejném termínu jako armádní soutěže, měl Kreml představit robotického psa, jenž umí nosit a vystřelit protitankové střely. Vyšlo ale najevo, že se jedná o podvod, kdy nová „zázračná“ zbraň byla pouze upravenou čínskou hračkou. 

Putin přitom opakovaně vychvaluje ruské zbraně, jež mají být „desítky let“ ve vývoji před Západem a které chce nabízet svým spojencům. Na Ukrajině však ve velké míře používá ruská armáda starou techniku i munici ze sovětské éry.