AI bude brzy chytřejší než celé lidstvo. Bez regulace nás ale čeká dystopická budoucnost, varuje šéf Apertia Tech

Překotný vývoj AI nesměřuje k dokonalým jazykovým modelům, nýbrž k dosažení obecné umělé inteligence (AGI), přesahující lidské schopnosti. „Tato revoluce s sebou nese obrovský potenciál, ale i silnou potřebu etické regulace,“ říká David Strejc, majitel a šéf společnosti Apertia Tech, která se věnuje zavádění AI do firem.

Překotný vývoj AI nesměřuje k dokonalým jazykovým modelům, nýbrž k dosažení obecné umělé inteligence (AGI), přesahující lidské schopnosti. „Tato revoluce s sebou nese obrovský potenciál, ale i silnou potřebu etické regulace,“ říká David Strejc, majitel a šéf společnosti Apertia Tech, která se věnuje zavádění AI do firem.

Celý článek
0

Temu nezákonně prodává výrobky z nucených prací, tvrdí experti

Elektronický obchod Temu obchází americké sankce uvalené na výrobky z perzekvované čínské provincie Sin-ťiang, říká izraelská firma Ultra Information Solutions.

Elektronický obchod Temu obchází americké sankce uvalené na výrobky z perzekvované čínské provincie Sin-ťiang, říká izraelská firma Ultra Information Solutions.

Celý článek
0

Hyundai pozastavil reklamu na Muskově síti X. Vadí mu antisemitský a nacistický obsah

V kauze sehrálo zásadní roli zjištění nezávislé novinářky a zároveň uživatelky sítě X Nancy Levine Stearnsové.

V kauze sehrálo zásadní roli zjištění nezávislé novinářky a zároveň uživatelky sítě X Nancy Levine Stearnsové.

Celý článek
0

Rusko přišlo o stovky elitních vojáků. Nahradit je bude trvat roky

Nahradit vojenské specialisty – piloty, výsadkáře, příslušníky speciálních jednotek – bude pro Rusko značně obtížné, ne-li nemožné. Výcvik špičkového vojenského pilota trvá řadu let a stojí v přepočtu miliony dolarů.

Rusko přišlo o stovky elitních vojáků. Nahradit je bude trvat roky
Příslušníci ruských speciálních jednotek na oslavách Dne Ruska v roce 2018 | foto Shutterstock.com

Vojenská „šarvátka“ na Ukrajině, která nesmí být podle Kremlu nazývána válkou, je draze vykoupena krví ruských vojáků. Ukrajinská armáda tvrdí, že jich zabila bez dvou stovek padesát tisíc. Nejedná se pouze o nezkušené mladíčky, kteří byli naverbováni na Dálném východě. Zabito už bylo do začátku září minimálně devět stovek elitních vojáků, jejichž výcvik trvá roky a stojí v přepočtu miliony dolarů. Uvedla to ruskojazyčná verze BBC s odvoláním na veřejně dostupná data.

Od začátku invaze na Ukrajinu 24. února měly ruské ozbrojené složky přijít minimálně o 337 vojáků námořní pěchoty, speciální jednotky Národní gardy ztratily 245 vojáků, speciální jednotky vojenské rozvědky GRU přišly o 151 členů, elitní parašutisté počítají ztráty 144 lidí a federální služby FSB a FSO minimálně dvaceti lidí. Zhruba čtvrtina z těchto specialistů měla důstojnické šarže. 

K tomu je třeba připočíst i 67 vojenských pilotů včetně navigátorů a mechaniků. BBC uvedla, že výcvik elitního vojenského pilota může trvat až sedmnáct let a přijde na čtrnáct milionů dolarů. Počty vycházejí ze zveřejněných zpráv médií, skutečné počty budou ale mnohem vyšší. Samotné ruské ministerstvo obrany své ztráty naposledy „aktualizovalo“ v březnu, kdy připustilo zabití 1351 mužů. 

Na zabitého vojáka připadá 3,5 zraněného

Západní zdroje naopak hovoří o ztrátách (včetně zraněných) až do výše osmdesáti tisíc vojáků.  Americký vojenský analytik Michael Kofman z Centra pro námořní analýzu navíc uvedl, že na každého zabitého ruského vojáka připadá 3,5 zraněného vojáka.

Vysoké ztráty speciálních sil jsou podle vojenských analytiků způsobeny hlavně tím, že ruská armáda nebyla připravena vést rozsáhlou útočnou operaci, kdy napadla svého souseda ze severu, východu a částečně i z jihu. V současné době má fronta délku tisíc kilometrů.

I proto byla do operace zapojena řada speciálních jednotek, výsadkářů a námořníků. Ze speciálních sil rozvědky GRU patří mezi zabité až 22 procent důstojníků. Vysoké ztráty těchto vojáků bude velmi těžké nahradit. Například výcvik poručíka, který má vést rotu, trvá minimálně čtyři roky. Příprava kapitána až dvojnásobek času. 

V době Sovětského svazu byly tyto speciální jednotky cvičeny na provádění tajných operací a sabotáží za liniemi nepřítele. K vývoji zbraní a uniforem pro tyto elitní vojáky sloužily specializované vojenské výzkumné ústavy. Po jeho rozpadu ale začali být specialisté z GRU používáni pro běžné útočné akce, jako tomu bylo při konfliktu v Čečensku. I nyní jsou na Ukrajině rozvědčíci nasazováni podle vojenských expertů na činnosti, na které nebyli vycvičeni, a proto dochází k neúměrně vysokým ztrátám. 

Také bezpečnostní složky Národní gardy Ruské federace jsou primárně určeny pro potlačování demonstrací na ruském území, nikoli pro útok na sousední zemi. K 1. září během konfliktu na Ukrajině došlo k zabití minimálně 245 jejich členů, většina z nich byla příslušníky speciálních jednotek SOBR a OMON. Každý čtvrtý z obětí měl důstojnickou hodnost. Jejich ztráty za půl roku jsou srovnatelné se ztrátami za deset let ve válkách v Čečensku. BBC odhadla, že se ruské úřady snažily část zabitých elitních vojáků ututlat, podle místních novinářů a reakcí příbuzných na sociálních sítích jsou reálné ztráty vyšší o čtyřicet až šedesát procent. 

Expert na ruské tajné služby Andrej Soldatov potvrdil, že se rovněž tajná služba FSB aktivně podílí na bojových akcích Rusů na Ukrajině, případně operuje na okupovaných územích, jako je přístav Cherson. Ztráty ve výši dvou desítek členů včetně vysokých důstojníků jsou těžkou ranou pro tyto složky. 

Zastaralé lékárničky

V případě vysokých ztrát ruských parašutistů je problém v tom, že běžní vojáci neměli správný výcvik ani dostatek bojových zkušeností. Většinou se od rusko-gruzínské války v roce 2008 neúčastnili ostrých bojů. „Jednotky kombinovaných zbraní ozbrojených sil Ruské federace nebyly připraveny na útočné operace,“ napsal na sociální síti VKontakte bývalý ruský důstojník Alexander Aratjunov, veterán ze speciálních sil Národní gardy. Většina paragánů musela v prvních týdnech války bojovat v prvních liniích, a proto tyto jednotky utrpěly velké ztráty, zejména při pokusu o dobytí Kyjeva.

Příslušníci námořní pěchoty se účastnili hlavně bojů na jižní frontě. Většinou pocházeli z okupovaného Krymu. V jejich případě se upozorňuje na nedostatečné a nemoderní vybavení vojenských lékárniček obsahujících gumová škrtidla ze šedesátých let minulého století, absenci hemostatik a moderních okluzivních náplastí. 

Ruská armáda má dlouhodobě problém s tím, jak účinně evakuovat z místa bojů své zraněné, vysvětlila Sarah Ashbridgeová z bezpečnostního britského think- tanku Royal United Services Institute (RUSI). Zejména ve srovnání se standardy zemí Severoatlantické aliance jsou dovednosti v rychlém poskytnutí první pomoci raněným na bojišti minimální. I proto jsou počty obětí ruských sil neúměrně vysoké. Vojáci si nyní pořizují nové osobní lékárničky, na které dostávají peníze od dobrovolných dárců z celé země. 

Ztráty vojenských pilotů jsou rovněž alarmující, některým z nich bylo více než padesát let. Ve všech armádách světa jsou považováni za elitu mezi elitou. Vojenští odborníci tvrdí, že právě nedostatek zkušených letců způsobil, že ruské letectvo nemohlo plně využít sílu svých moderních stíhaček a stíhacích bombardérů, které technicky převyšovaly ukrajinské stroje. Počet ruských elitních pilotů je podle Justina Bronka z RUSI velmi omezený. Většina ruských vojenských pilotů má nalétáno okolo osmdesáti hodin ročně, což je pro bojové nasazení málo.