V Rusku musí děti i rodiče podporovat válku. Jinak čelí šikaně a udáním

Stále více učitelů, rodičů i dětí se obává vyjádřit nesouhlas s válkou na Ukrajině. Učitelé čelí ztrátě zaměstnání, děti jsou naopak svými vrstevníky šikanovány, pokud nesdílejí nadšení pro válku.

V Rusku musí děti i rodiče podporovat válku. Jinak čelí šikaně a udáním
Ruská propaganda podporující válku cílí i na děti | foto Shutterstock.com

Válečná propaganda pracuje v ruské společnosti naplno a projevuje se i tím, že děti nebo rodiče ve školách musí být zapálenými občany, kteří podporují zabíjení na Ukrajině. Pokud vyjádří kritický názor, případně odmítají sdílet všeobecné nadšení pro „speciální vojenskou operaci“, čelí šikaně nebo udání. To se samozřejmě týká i ruských pedagogů. 

Jedním z příkladů je učitelka angličtiny (což samo o sobě vyvolává podezření z náklonnosti k „prohnilému Západu“) Jelena Bagajevová na škole na Dálném východě v Burjatsku. Debatovala se studenty o aktuální situaci, jež dominuje ruským novinám i televizi. „Snažila jsem se sdělit, že každá válka je špatná a že Ukrajincům nemůžete přát smrt a nenávidět je, jsou to lidé jako my,“ řekla v březnu lokálním médiím.

Jeden z jejích studentů sedmé třídy ale s jejím humanistickým přístupem nesouhlasil, debatu si nahrál a druhý den už od jeho matky mířilo do školy udání. Jednatřicetiletá učitelka byla obviněna ze šíření protiruské propagandy, pošpinění cti ruských vojáků a diskreditace ruských ozbrojených sil. Musela zaplatit na ruské poměry vysokou pokutu čtyřicet tisíc rublů (průměrná mzda byla loni v Rusku 56 tisíc rublů), což je v přepočtu šestnáct tisíc korun.

Od 24. února se ruská společnost výrazně militarizuje, ve veřejnému prostoru dominuje válečná propaganda a všude se objevují symboly, které podporují válku na Ukrajině. Nejsou ušetřeny ani školy a školky. 

Udání jsou běžná

Daniil Ken, jenž je šéfem nezávislého svazu učitelů, tvrdí, že veřejně podporuje válku 95 procent ruských škol. Dochází také k pronásledování dětí i rodičů, kteří jsou proti válce. Často k udání dochází na podnět ostatních studentů a jejich rodičů.

Učitelé musí organizovat speciální třídní hodiny s dětmi na podporu války. „Můžete se pokusit tomu vyhnout. Ale pokud to neuděláte, zastoupí vás jiný učitel,“ řekla pod podmínkou anonymity jedna z pedagožek. Učitelé mají potlačovat i jakékoli kritické debaty mezi dětmi a monitorovat jejich příspěvky na sociálních sítích. 

Ken, jenž má blízko k protikorupčnímu hnutí Alexeje Navalného, vysvětlil, že ve státních osnovách škol není nic o tom, že se má podporovat zvláštní vojenská operace. Teoreticky učitel takové hodiny organizovat nemusí, ale praxe je jiná. Příkazy jsou vydávány neoficiálně a učitelé se musí podřídit. Často je na pedagogy vyvíjen nátlak formou zhoršení pracovních podmínek. 

Asociace denně dostává stížnosti od deseti až patnácti učitelů, kteří byli donuceni odejít ze školy nebo dostali za protiválečné názory pokutu. Reálný počet šikanovaných učitelů bude ale mnohem vyšší. 

V nejhorším případě kritickým Rusům hrozí až patnáctiletý trest, pokud šíří falešné – rozuměj nezávislé – zprávy o válce. Do této kategorie spadají i rozhovory se studenty. To se stalo osudným pro Irinu Henovou, jež učí angličtinu v ruském městě Penza. Udal ji student, se kterým hovořila v březnu o válce a on si rozhovor nahrál. Za pár dní přišli do školy důstojníci FSB a musela jít s nimi na výslech. Nyní čelí trestnímu stíhání. Může skončit ve vězení na deset let. 

Výjimkou nejsou ani soukromé školy, které nedostávají příspěvky od státu, ale stejně musí držet kremelskou linii, že je válka proti Ukrajincům správná. Všechny děti musely na Den vítězství nosit svatojiřskou stužku, která je v některých zemích, jako je Ukrajina, Litva, Lotyšsko nebo Moldavsko, zakázána, protože je znakem ruské dobyvačné války.