Divadelní dobrodruh Rostislav Novák: Kultura přežije, největší cirkus se odehrává na vládě

Soubor Cirk La Putyka se stal divadlem roku, televizní projekt Naživo má čerstvě Českého lva. Obojí se pojí s divadelním novátorem Rostislavem Novákem. Přestože doba kultuře nepřeje, on hledá cesty, jak z temnoty ven.

Divadelní dobrodruh Rostislav Novák: Kultura přežije, největší cirkus se odehrává na vládě
Rostislav Novák | Tomáš Novák týdeník HROT

Patří bezesporu mezi nejvýraznější postavy nového divadla v Česku. Cirk La Putyka, který Rostislav Novák mladší založil společně s bratrem Vítem a partou kamarádů před 11 lety, se stal bez přehánění fenoménem. Divadlo v jejich podání je cool záležitostí pro mladé i staré a upoutalo pozornost lidí i za hranicí kulturní sféry. Na domovské scéně v prostoru holešovických Jatek78 vidělo jen v roce 2019 jejich 296 představení zhruba 68 tisíc diváků, jejich akrobaty si oblíbili nejbohatší Češi i významné nadnárodní korporace, kterým adrenalinová vystoupení rozzářila nejednu firemní akci. Díky tomu se z velké části (z cca 80 procent) byli divadelníci schopni financovat z vlastních zdrojů. A to není v případě divadla rozhodně obvyklé. 

Dnes je na Jatkách o poznání větší klid. Divadelní restaurace sice slouží jako zázemí umělců a vyloženě prázdno tu není, vedle v sále se natáčí pro kanál Naživo, i tak jsou ale ve tváři hyperaktivního Nováka vidět nefalšované starosti. Aby ne. Vždyť udržet na kolejích projekt, který ve vrcholné formě zaměstnává až 160 lidí a sype představení skoro každý den i během kulturního lockdownu, by byl zápřah i pro zkušeného krizového manažera. A tak principál shání peníze, kde se dá, a snaží se najít cestu, jak kulturou oslovit publikum i v této nekulturní době.

Na toto i jiná témata Novák poskytl týdeníku Hrot v lednu obsáhlý rozhovor, který vám teď přinášíme v kompletním znění. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit