Rosenbaum ovládl Bezrealitky.cz. Vyplatil Havrlanta a spol.

Sotva ukončil válku o výrobce kogeneračních jednotek Tedom s finančníkem Igorem Faitem, připsal si investor Marek Rosenbaum zářez v oblasti e-commerce služeb.

Rosenbaum ovládl Bezrealitky.cz. Vyplatil Havrlanta a spol.
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Rosenbaum ovládl největší český portál pro přímý prodej a pronájem nemovitostí bez zprostředkovatele Bezrealitky.cz, tedy společnost s tržbami 40 milionů korun v loňském roce. Co je důležitější, tržby firmě každoročně rostou o desítky procent. V roce 2016 utržila 11,5 milionu korun. Hodnota transakce se podle odhadů z trhu mohla pohybovat v desítkách milionů. 

Rosenbaum byl v projektu jako jeden z investorů už od roku 2016 prostřednictvím společnosti MMS Digital. Zbývající podíly aktuálně vykoupil od skupiny Rockaway Jakuba Havrlanta, Genesia Investments i MMS Digital a stal se jediným vlastníkem projektu, který už v roce 2007 založil tehdy třiadvacetiletý začínající podnikatel Havrlant.

Cílem nového vlastníka je nyní zahraniční expanze a rozvoj nových nástrojů. „Jedním z hlavních cílů je nyní zpřístupnit v plně online prostředí možnost uzavření prodeje včetně výhodného financování. Posilujeme tým a jsme připraveni obsloužit i nové typy klientů. Například jim budou k dispozici osobní asistenti, kteří je v případě zájmu provedou celým procesem prodeje,“ shrnuje své plány nový vlastník Marek Rosenbaum.

„Jsme připraveni dále rozšířit počet nabízených nemovitostí a poskytnout k nim největší množství dat a informací na trhu včetně tržního ocenění. A plánujeme i službu pro rychlý odkup nemovitosti přímo Bezrealitkami,“ dodává. 

Po Slovensku plánuje Rosenbaum vstoupit do Polska, Maďarska a v budoucnu i na další trhy střední a východní Evropy. 

Letos Bezrealitky očekávají překonání padesátimilionového obratu. V současné době má portál asi desetiprocentní podíl na trhu s prodeji rezidenčních nemovitostí a dvacetiprocentní podíl ze všech pronájmů, přičemž v Praze se jedná dokonce o 40 procent. Poslední kvartál, ve kterém se přes Bezrealitky jen v Česku pronajalo 12 tisíc domů a bytů a prodalo se jich skoro dva tisíce, byl zároveň nejsilnějším v historii společnosti. Službě se dařilo i na Slovensku, kam vstoupila v roce 2019.

Proč zrovna nyní Havrlant a spol. svůj srdeční projekt prodávají, účastníci obchodu komentovat nechtějí. „Obchod potvrzujeme, více detailů k transakci však po vzájemné dohodě zveřejňovat nebudeme,“ uvedl třeba šéf skupiny Rockaway Jan Jírovec.