Rosatom se stahuje z Česka

Ruský stavitel jaderných elektráren Rosatom v Česku vyklízí pozice. Poté, co přišel o zakázku na dodávky paliva pro Temelín, nyní zavírá pražskou kancelář a celou agendu přesouvá do Maďarska.

Rosatom se stahuje z Česka
Jaderná elektrárna Dukovany | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Ruskému jadernému kolosu Rosatom se v Česku v poslední době nedaří, což vzhledem k mezinárodní situaci není překvapivé. Podle informací týdeníku Hrot proto aktuálně vyklízí svou pražskou kancelář a tuzemský trh bude řídit z Budapešti. Vláda Viktora Orbána má ze všech evropských zemí vůči Rusku nejvstřícnější přístup. Zástupci společnosti nechtěli budoucnost Rosatomu v Česku komentovat. 

Faktem však je, že Rosatom toho již nemá v Česku moc na práci. Po provalení podílu ruských agentů na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích ho stát diskvalifikoval z účasti v tendru na nový blok v Dukovanech, nyní přišel rovněž o zakázku na dodávky jaderného paliva do Temelína

Také spolupráce s tuzemskými strojírenskými firmami, které se v minulých letech podílely na zakázkách Rosatomu v Rusku i jinde, je vzhledem k protiruským sankcím nejspíš passé. Dcera Rosatomu TVEL stále zůstává dodavatelem palivových tyčí do Dukovan.

Kvapné letecké dodávky z posledních týdnů však dávají tušit, že ČEZ předzásobil i Dukovany, a lze očekávat, že i pro ně bude mít snahu najít nového dodavatele. 

Rosatom své tuzemské aktivity omezoval už dříve. Někdejší české „eseróčko“ Rosatom Central Europe zfúzovalo s maďarským Rosatomem a před více než rokem definitivně zaniklo. Od té doby zastupoval Rosatom v Česku své zájmy formou odštěpného závodu společnosti Rosatom Central Europe se sídlem v Budapešti. Nyní by měl skončit i ten.