Snižování emisí? Zapomeňte. Ropní magnáti sází na klimatickou katastrofu a investují miliardy

Největší světoví producenti ropy za poslední dva roky investovali 58 miliard dolarů do nových projektů. Pokud se všechny uskuteční, zmaří to plány na dekarbonizaci a zastavení klimatické změny

Snižování emisí? Zapomeňte. Ropní magnáti sází na klimatickou katastrofu a investují miliardy
ilustrační foto | Shutterstock.com

Ačkoli vlády ve vyspělých zemích po celém světě pokračují v odvážném plánování, jak snižovat emise a zachránit klima, skutečnost bude nejspíš úplně jiná. 

Největší světové ropné společnosti totiž zjevně naplnění smělých cílů nevěří. Nasvědčují tomu alespoň masivní investice, které v posledních dvou letech nasměrovaly do nových projektů.

Nezisková organizace Carbon Tracker spočítala, že jen za loňský a letošní rok tyto investice dosáhly na 58 miliard dolarů. Masivní nové kapacity těžby ropy a plynu ovšem podle analytiků think tanku budou zapotřebí jedině v případě, kdy i v příštích letech výrazně poroste poptávka po fosilních palivech. A to na úroveň, při níž klimatologové předpovídají „klimatickou katastrofu“.

Jinými slovy, tak vysoká spotřeba by prakticky vyloučila naplnění cílů Pařížské dohody o změně klimatu, která naopak počítá s postupným útlumem těžby. Vysoké sumy chtějí navíc naftaři investovat do nových projektů i v budoucnu – jen příští rok by mělo jít o dalších 23 miliard dolarů.

Investiční aktivitu ropných společností letos ještě popohnala válka na Ukrajině, kvůli níž se západní země snaží nahradit dřívější import energetických surovin z Ruska.