Vstříc obnovitelným zdrojům. Ropné giganty se pod Bidenem musí změnit

Americké ropné firmy Chevron a ExxonMobil zažily těžký minulý rok, když přišly o miliardy dolarů. Nyní je čeká další zkouška pod novým šéfem Bílého domu. Přechod na nové technologie už nelze oddalovat.

Vstříc obnovitelným zdrojům. Ropné giganty se pod Bidenem musí změnit
ilustrační foto | Shutterstock.com

Po potvrzení voliteli v Kongresu je i Donaldu Trumpovi jasné, že 20. ledna bude uveden do funkce demokrat Joe Biden. Demokraté vyhráli i dva senátorské souboje v Georgii. Tím, že mají většinu v obou komorách, je navíc zřejmé, že legislativa podporující zelené technologie má cestu otevřenou. Optimismus investorů dokládá i raketový růst akcií výrobce elektromobilů Tesla

Na druhou stranu mají americké ropné firmy za sebou těžký rok 2020 kvůli pandemii covidu. V době Bidenovy éry, kdy se bude prosazovat Green Deal, to pro ně nevypadá růžově. I proto budou okolnostmi nuceny přistoupit na podporu obnovitelných zdrojů, jako to dělají jejich evropští konkurenti, kteří tím vycházejí vstříc bruselské politice a veřejnému mínění. 

Končící prezident Trump měl pro americké těžaře ropy a plynu slabost, zpochybňoval globální oteplování a v rámci své politiky MAGA (Make America Great Again) podporoval rostoucí těžbu i export fosilních zdrojů, zejména zkapalněného zemního plynu. Biden naopak ropný průmysl v oblibě nemá, připomenul německý deník Handelsblatt. Už před zvolením kritizoval velkorysé dotace pro ropné a plynárenské společnosti. 

Musíme se změnit

Na druhou stranu i manažeři velkých amerických ropných firem ExxonMobil a Chevron vědí, že se musí změnit, aby jim evropská konkurence Royal Dutch Shell a BP v investicích do obnovitelných zdrojů a výroby zeleného vodíku příliš neutekla. 

Uplynulý rok je už připravil na těžké časy. Koronavirový ekonomický šok způsobil firmám miliardové škody, na které nebyly v minulosti zvyklé. Exxon vykázal za prvních devět měsíců ztrátu ve výši dvou miliard dolarů, Chevron odepsal pět miliard. Společnosti se budou muset připravit i na zákaz frakování na federálních pozemcích, jak slíbil Biden.

 
Vývoj akcií Exxon Mobil

„Americký průmysl se bude muset vydat stejnou cestou jako jeho mezinárodní konkurence,“ uvedl analytik Stephen Richardson z investiční poradenské společnosti Evercore. Navíc sílí tlak také od investorů, aby se velké ropné firmy změnily. 

Výsledkem je i fakt, že Exxon poprvé v historii informoval o tom, kolik emisí vzniká prodejem jeho produktů – včetně benzinu a leteckého paliva. V roce 2019 se emise rovnaly 730 milionům tun oxidu uhličitého, což je více než u konkurence. 

Co prodávat místo benzinu?

Ropné společnosti budou muset reagovat na masivní podporu elektromobility. Pokud se bude prodávat méně benzinu a nafty, musejí nabízet nové produkty. Těmi mohou být kromě elektřiny vyrobené ze slunce a větru i zelený vodík nebo akumulace energie. Bidenova administrativa by mohla do roku 2030 „zadotovat“ nové technologie ve výši 1,7 bilionu dolarů. 

„Na první pohled by člověk řekl, že vítězství Bidena není pro ropný průmysl dobrou zprávou, ale ve skutečnosti jsme mírně optimističtí,“ vidí příležitosti i pro „americké ropáky“ Jen Snyder z texaské analytické firmy Enverus, jež se specializuje na ropné a plynárenské firmy. Navíc odklon od fosilních zdrojů už fakticky v sektoru probíhá, protože se ekonomicky nevyplácejí.

Zejména to platí pro těžbu formou frakování. V loňském roce se cena barelu ropy prodávala hluboko pod hranicí 50 dolarů za barel, v dubnu se dokonce krátkodobě dostala do negativního teritoria, což bylo pro stovky firem smrtící. 

Naopak zisky rostou těm, kteří vsadili na solární a větrnou energii. Ukazuje se to také na růstu akcií společnosti NextEra Energy. Firma se sídlem na Floridě je největším americkým provozovatelem solárních a větrných elektráren. Její tržní kapitalizace přesáhla 150 miliard dolarů, což znamená, že se na konci minulého roku dotáhla na ropné konkurenty Chevron a Exxon.

I proto velké energetické koncerny stále více peněz přesouvají do tohoto sektoru. Shell a BP ale mají před americkými firmami náskok. Slibují, že jejich produkce energií bude do roku 2050 úplně klimaticky neutrální. Na druhou stranu ropné společnosti stále věří tomu, že je těžba ropy i plynu může dobře živit i následující dekády. I proto podpora obnovitelných zdrojů tvoří menší část jejich investiční strategie.