Roman umí

Dvakrát byl odejit z ministerstva, potřetí zamířil k premiérovi.

Roman Prymula je muž, který se nestydí říct si o pozici. Byla zhruba polovina listopadu, kdy za sebou vypustil dvě poměrně důležité informace. Zaprvé: Jsem soukromá osoba bez vazeb na stát. Zadruhé: Na rozvolňování je brzy, vláda dělá chybu. A sotva je vyřkl, stal se poradcem premiéra Babiše. Kritiku už od něj asi neuslyšíme.

Prymula byl v tomto ohledu vždycky šikovný, případně mu přálo štěstí. Firma Medimun, kterou ovládá jeho dcera Karolína, získala letos v srpnu dotaci více než 650 tisíc korun na nákup technologií k výrobě dezinfekce. Firmu předtím vlastnila dlouhé roky jeho žena Ruslana. Prymulova rodina se také podílela na vedení firmy Biovomed podnikající v klinickém výzkumu. Podezření na střet zájmů vedlo podle mnohých exministra Svatopluka Němečka k tomu, že Prymulu odvolal z vedení královéhradecké fakultní nemocnice.

Když musel Prymula, jinak oblíbenec prezidenta Miloše Zemana, odejít z ministerstva v éře Adama Vojtěcha, vytvořilo se pro něj nové místo vládního zmocněnce. Když pak jako ministr neustál aférku s návštěvou restaurace v době lockdownu, zdálo se, že skončil. Jenže Roman Prymula umí.

Premiér Andrej Babiš si svým stylem vládnutí vytvořil pozici, že si k němu hledá cestu jen málo odborníků. Prymulova rada se mu může hodit. Ale na druhé straně má k dispozici jeho nástupce v podobě zmocněnce Ondřeje Slabého plus může čerpat informace z krizového štábu, od hygieniků a podobně. Prymulova přítomnost tak působí nadbytečně. Ale nějaký smysl určitě dává. Na Hradě vědí jistě víc.

Článek vyšel v tištěném vydání týdeníku Hrot.