Římské právo, větrný mlýn

Pomalá justice brzdí italskou ekonomiku. Premiér se pustil do její reformy -a čeká ho nejtěžší úkol kariéry.

Římské právo, větrný mlýn
Italský premiér Mario Draghi | Profimedia.cz

V roce 2019 zprostily italské soudy americkou investiční banku Bank of America Merrill Lynch (BoAML) a jednoho z jejích zaměstnanců veškerých obvinění z mnoha různých finančnických nepravostí. V důsledku těchto údajných prohřešků mělo několik italských regionů přijít celkem o desetimiliony eur.

V čem je problém? Ne až tolik ve verdiktu samotném. Banka slibovala bezpečnou investici, úřady jí svěřily peníze, přišla finanční krize, banka přišla na buben, úřady prodělaly. Takové příběhy mají svoje nuance, ale na stažení obvinění vůči BoAML nic zvláštního nebylo. Nebo - nebylo by, kdyby celý proces netrval rovných deset let. První podnět k vyšetřování dostaly úřady už v roce 2009.

Italskou kalvárii BoAML zmiňoval minulý týden americký deník The Wall Street Journal. Jeden z mála zahraničních zdrojů zaregistroval potenciálně převratnou událost evropské politiky, pocházející právě z prostředí italské justice. V létě ji odstartoval premiér Mario Draghi a jde o nejzásadnější změnu v italském právu nejméně od roku 1942. Tehdy prosadili lidé Benita Mussoliniho nový, moderní občanský zákoník. (To není nejapný žert - zatímco italský trestní zákoník z třicátých let nesl nepěkné stopy fašistické ideologie, občanský zákoník je s různými aktualizacemi v platnosti dodnes a kromě toho sloužil například jako předloha současného nizozemského občanského zákoníku.)

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit