Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Praha nestaví a je drahá. Investory teď více lákají Brno a Ostrava

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Celý článek
0

Restaurace se mají zase dobře. Tedy pokud nejsou v Praze

Hlavnímu městu citelně chybějí turisté, region jako jediný nesleduje návrat lidí do barů a restaurací.

Restaurace se mají zase dobře. Tedy pokud nejsou v Praze
Restaurace v Praze, ilustrační foto | Shutterstock.com

Život je zpátky. Restaurace a kavárny, které přežily covidové restrikce, jsou znovu na svých číslech. Ukazují to alespoň data z elektronických pokladen, které si podniky pořídily kvůli dnes už zrušené EET. Zpráva má ale i své odvrácené číslo. Čtrnáct procent podniků stále neotevřelo a je velmi pravděpodobné, že to bude v oboru konečný souhrn obětí covidu.

Velké rozdíly jsou také stále v jednotlivých segmentech. Diskotéky a noční kluby sice nemají zákaz provozu, dokonce nemají ani omezenou otevírací dobu, stále ale čelí zákazu živé hudby a tance v interiéru. Jejich provoz se tak omezuje na tradiční gastroslužby, některé možná také přešly na sledování fotbalových a hokejových zápasů. Pro mnohé přesto stávající situace znamená de facto absolutní stopku. 

Špatné zprávy přicházejí i z restaurací hlavního města. Praha se jako jediný region stále potácí v minusových hodnotách. Propad oproti únoru 2020 je v průměru kolem 20 procent, přitom v tomto období by naopak měly být tržby o desítky procent vyšší.

Společnost Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá více než čtvrtina tuzemských gastrozařízení, vidí ale celkovou situaci ve fungujících podnicích pozitivně. „Povzbudivé jsou zejména souhrnné tržby, které o uplynulých víkendech dosahovaly hodnot loňského léta. To je přitom pro gastro absolutní vrchol sezony. Je tedy vidět, že podniky, které dokázaly zachovat provoz, aktuálně jedou na plné obrátky. Podle našich zjištění mají dokonce o pětinu vyšší tržby než loni touto dobou,“ uvádí ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Dobře jsou na tom zejména pivnice a hospody. Souhrnné tržby hospod a pivnic, které nadále používají pokladní systém, aktuálně převyšují předcovidové hodnoty asi o 14 procent a dosahují lepších výsledků než loni v první polovině června. Na vyhodnocení toho, kolik hospod reálně přežije pandemii, je však ještě brzo. 

Návštěvnosti gastropodniků výrazně pomáhá dobré počasí. Právě to, jestli svítí slunce, nebo je zima a deštivo, může podle Dotykačky způsobit rozdíl v tržbách v řádu desítek procent. Aktuálně však návštěvnost umocňují ještě sportovní akce. „Je znát, že fanoušci byli hladoví po sportovních přenosech ve svých oblíbených podnicích. Vidíme to především na kategorii sportbarů, kde ještě před dvěma týdny měla zavřeno celá třetina zařízení, ale nyní už obnovilo provoz devět z deseti podniků,“ vyčísluje Petr Menclík.