Restaurace se mají zase dobře. Tedy pokud nejsou v Praze

Hlavnímu městu citelně chybějí turisté, region jako jediný nesleduje návrat lidí do barů a restaurací.

Restaurace se mají zase dobře. Tedy pokud nejsou v Praze
Restaurace v Praze, ilustrační foto | Shutterstock.com

Život je zpátky. Restaurace a kavárny, které přežily covidové restrikce, jsou znovu na svých číslech. Ukazují to alespoň data z elektronických pokladen, které si podniky pořídily kvůli dnes už zrušené EET. Zpráva má ale i své odvrácené číslo. Čtrnáct procent podniků stále neotevřelo a je velmi pravděpodobné, že to bude v oboru konečný souhrn obětí covidu.

Velké rozdíly jsou také stále v jednotlivých segmentech. Diskotéky a noční kluby sice nemají zákaz provozu, dokonce nemají ani omezenou otevírací dobu, stále ale čelí zákazu živé hudby a tance v interiéru. Jejich provoz se tak omezuje na tradiční gastroslužby, některé možná také přešly na sledování fotbalových a hokejových zápasů. Pro mnohé přesto stávající situace znamená de facto absolutní stopku. 

Špatné zprávy přicházejí i z restaurací hlavního města. Praha se jako jediný region stále potácí v minusových hodnotách. Propad oproti únoru 2020 je v průměru kolem 20 procent, přitom v tomto období by naopak měly být tržby o desítky procent vyšší.

Společnost Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá více než čtvrtina tuzemských gastrozařízení, vidí ale celkovou situaci ve fungujících podnicích pozitivně. „Povzbudivé jsou zejména souhrnné tržby, které o uplynulých víkendech dosahovaly hodnot loňského léta. To je přitom pro gastro absolutní vrchol sezony. Je tedy vidět, že podniky, které dokázaly zachovat provoz, aktuálně jedou na plné obrátky. Podle našich zjištění mají dokonce o pětinu vyšší tržby než loni touto dobou,“ uvádí ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Dobře jsou na tom zejména pivnice a hospody. Souhrnné tržby hospod a pivnic, které nadále používají pokladní systém, aktuálně převyšují předcovidové hodnoty asi o 14 procent a dosahují lepších výsledků než loni v první polovině června. Na vyhodnocení toho, kolik hospod reálně přežije pandemii, je však ještě brzo. 

Návštěvnosti gastropodniků výrazně pomáhá dobré počasí. Právě to, jestli svítí slunce, nebo je zima a deštivo, může podle Dotykačky způsobit rozdíl v tržbách v řádu desítek procent. Aktuálně však návštěvnost umocňují ještě sportovní akce. „Je znát, že fanoušci byli hladoví po sportovních přenosech ve svých oblíbených podnicích. Vidíme to především na kategorii sportbarů, kde ještě před dvěma týdny měla zavřeno celá třetina zařízení, ale nyní už obnovilo provoz devět z deseti podniků,“ vyčísluje Petr Menclík.