Republikáni ve vlastní šťávě

Trumpovi příznivci mají z ostudy kabát, ale ovládli svoji partaj a vyhrožují oponentům perzekucí.

Republikáni ve vlastní šťávě
Američan Jacob Chansley, který se stal jednou z hlavních tváří násilného vniknutí demonstrantů do sídla Kongresu, dostal za lednové události na Kapitolu trest 41 měsíců odnětí svobody | foto Profimedia.cz

Americká Republikánská strana se jen obtížně vyrovnává s dopady prohlášení nejužšího partajního vedení, Republikánského národního výboru (RNC), které napomenulo kongresmany Adama Kinzingera z Illinois a Liz Cheneyovou z Wyomingu za „účast na demokraty vedeném pronásledování obyčejných občanů zapojených do legitimní politické diskuse“. 

Na chodbě se nemluví

Více než 140 bývalých republikánských kongresmanů a dalších prominentních politiků vydalo v úterý prohlášení, že RNC „zradil základní principy Republikánské strany a postoupil kontrolu darebákům a extremistům“. Odsoudili snahu výboru označit události loňského 6. ledna za „legitimní politickou diskusi“ a označili takový popis za „urážku právního státu, pokojné samosprávy a ústavního pořádku“.

Distancovat od postoje výboru se pokusil i předseda senátní menšiny Mitch McConnell. Prohlásil, že události ze 6. ledna byly „násilným povstáním za účelem pokusu zabránit pokojnému předání moci po legitimně potvrzených volbách. Tak to bylo“. „Nejdřív Pence, teď McConnell,“ poznamenala právní komentátorka NBC Katie S. Phangová. „Blíží se pád velkého kladiva a oni nechtějí stát v cestě,“ cituje ji blog americké historičky se zálibou v současném dění Heather Cox Richardsonové. Kladivem měla Phangová patrně na mysli dosud nespecifikovanou odvetu ze strany Demokratické strany, voličů nebo NBC.

Vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy se mezitím vyhnul rozhovoru s korespondentkou ABC News Rachel Scottovou, která se ptala, jestli McCarthy souhlasí s formulací RNC o legitimní politické diskusi. Řekl jen, že „není dobré“ odpovídat na otázky na chodbě, a utekl rychleji, než je u člověka jeho věku a postavení obvyklé. Ani to nezůstalo bez odezvy, když komik Noel Casler tweetoval, že McCarthy „běžel tou chodbou, jako by ho honila parta bílých chlápků s úmyslem zapříst s ním legitimní politickou diskusi“.

Vesty a mapa

Řada republikánských kongresmanů mezitím sháněla argumenty pro Trumpovo tvrzení, že volby byly zfalšované a že vyšetřovatelé událostí 6. ledna používají nelegitimních postupů. Protrumpovská newyorská kongresmanka Elise Stefaniková, která v květnu nahradila Liz Cheneyovou na pozici třetího republikána ve vedení Sněmovny, hájila RNC s tím, že má „plné právo podniknout jakékoli kroky“. Navrhla, aby se voliči nakonec rozhodli, jestli má pravdu RNC, nebo jeho odpůrci.

Snad nejbizarnější příspěvek do debaty vnesl texaský republikánský Kongresman Troy Nehls. Na Twitteru prohlásil, že „zpravodajská divize kapitolské policie nelegálně vyšetřovala“ jeho kancelář ve snaze zničit jeho pověst. Tvrdil, že důvodem k tomu byla jeho kritika demokratické předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Také šéf pravicové organizace Judicial Watch okamžitě obvinil Pelosiovou, že Nehlse nechala sledovat „tajnou policií“.

Kapitolská policie odpověděla, že jeden z jejích příslušníků našel Nehlsovu kancelář odemčenou, vstoupil do ní a „viděl tabuli s textem o neprůstřelných vestách a podrobnou mapou Kapitolu“. Nehls opáčil, že mapa měla pomoci jeho stážistovi najít stroj na výrobu ledu a text o neprůstřelných vestách je součástí diskuse o návrhu zákona, který má zastavit nákupy řečených vest z Číny. „Kdyby vedení policie věnovalo přípravě na 6. ledna (2021 United States Capitol attack - Wikipedia) tolik času jako vyšetřování mé tabule, k nepokojům ze 6. ledna by nikdy nedošlo,“ napsal Nehls.

Nezastřená výhrůžka

Jak vidíme, být dnes republikánem není legrace. A ne dost na tom. Jiný kongresman z Texasu, Louie Gohmert, zase tvrdil, že mu ministerstvo spravedlnosti čte poštu. „Zdá se, že demokratické [sic] špehování politických oponentů nezná konce,“ napsal Gohmert na Twitter. A přidal výhrůžku: „Lidé, kteří za tím stojí, by měli doufat a modlit se, aby se nedočkali stejného zacházení, až většinu znovu získají republikáni.“