Rekordman Babiš

Babiš se díky kauze Čapí hnízdo stal rekordmanem. Poprvé o jeho vydání k trestnímu stíhání požádala policie v létě 2017. Skutečně to bylo už téměř před pěti lety, což rozhodně není dobrá vizitka české justice.

Rekordman Babiš
ilustrace | Vojtěch Velický

Vzpomínáte si na jistou Taťánu Malou z hnutí ANO? Ano, to byla ta několikadenní ministryně spravedlnosti, která se vedle plagiátorství své diplomové práce na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků zapsala do historie také jedním výrokem. Když v lednu 2018 obhajovala svého šéfa Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo, prohlásila: „O vině a trestu rozhoduje soud. To rozhodně. Jen se ale pojďme se bavit o tom, zda je opravdu nutné, aby ten soud rozhodoval teď. Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky, nebo prostě do doby, než budou nové volby? Co se stane?“

Tehdy za to paní poslankyně Malá dostala od opozičních politiků pořádně za uši (nikoli králičí), ale s odstupem času se zdá až neuvěřitelné, jaké vědmy ve svém hnutí Babiš má. Od onoho výroku uplynuly přesně čtyři roky. Máme dokonce i po volbách. A co se stalo? Nic. Soud, který by rozhodl, jestli si Babiš neoprávněně přisvojil padesátimilionovou evropskou dotaci, ještě ani nezačal.

Babiš se díky kauze Čapí hnízdo stal rekordmanem. Poprvé o jeho vydání k trestnímu stíhání požádala policie v létě 2017. Skutečně to bylo už téměř před pěti lety, což rozhodně není dobrá vizitka české justice. Sněmovna v brzké době patrně rozhodne o jeho už třetím vydání. Kam se hrabe poslanec Bohuslav Svoboda (ODS), který v kauze Opencard nejspíš také přijde o poslaneckou imunitu. Jenže ten bude vydán teprve podruhé (jednou to Sněmovna odmítla), a navíc už v jeho případě soud nepravomocně rozhodl. A co Babiš? Nenastal opět čas pro Malou vědmu, aby se podívala do křišťálové koule?