Reforma, která nebude. Maláčová se chlubí mrtvým projektem

Spravedlivé důchody podle představ Jany Maláčové znamenají vyšší důchody. Zaplatili by je živnostníci nebo firmy ve vyšších odvodech.

Reforma, která nebude. Maláčová se chlubí mrtvým projektem
Ministryně Jana Maláčová plánuje důchodovou reformu odstartovat v roce 2022. Věří tomu ale nejspíš jen ona sama. | Profimedia.cz

Důchody budou spravedlivější, polepší si téměř všichni a nepohorší nikdo. Jen to bude stát o něco víc než dnes – asi o sto miliard. Když Jana Maláčová na tiskové konferenci na konci druhého prosincového týdne představovala svůj návrh penzijní reformy, připomínalo to výjevy z absurdního dramatu. 

Nejde jen o to, že ministryně práce a sociálních věcí přišla s ambiciózním projektem, na němž si politici lámou zuby pravidelně posledních 30 let, deset měsíců před volbami. Její tisková konference se navíc konala jen pár hodin poté, co kolegyně z vládních lavic Alena Schillerová veřejně (a ne poprvé) prohlásila, že ona s žádnou zásadní změnou v penzích v tomto volebním období už rozhodně nepočítá.

„Tato vláda komplexní důchodovou reformu nepřipraví, to je víc než jisté. Možná udělá nějaké parametrické změny. Bude to téma pro příští volby,“ řekla Schillerová i v rozhovoru pro týdeník Hrot o dva dny dříve. Jana Maláčová tedy prezentovala v podstatě mrtvý projekt, jen aby dokázala, že na klíčovém bodu programového prohlášení vlády skutečně pracovala.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit