Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Praha nestaví a je drahá. Investory teď více lákají Brno a Ostrava

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Celý článek
0

Jak uvařit som tam

Nejradši mám stejně jídla z jednoho hrnce, říká Jiří Štift, šéf pražské restaurace Sia specializované na asijský family dining.

Jak uvařit som tam
Jiří Štift | Profimedia.cz

„Jsme rádi, že znovu jedeme, když vaříte jen pro prodej přes ulici, jste na nějakých pěti procentech obratu,“ říká pro týdeník Hrot jeden největších odborníků na asijskou kuchyni v Česku Jiří Štift, známý také jako porotce oblíbené televizní soutěže MasterChef.

Na závěr rozhovoru, který najdete v aktuálním vydání týdeníku Hrot, jsme Jiřího Štifta ne úplně vážně požádali o nějaký oblíbený recept. „Tak stejně mám nejradši segedín,“ zažertuje Štift, ale s receptem se nakonec svěřil.

Som tam je pálivý thajský salát z nezralé papáji, kde „som“ znamená kyselý a „tam“ utlouci.

Som tam podle Jiřího Štifta (4 porce)

Dresing

Suroviny:

  • česnek najemno nakrájený 1 stroužek
  • ravit čili papričky červené 1-2 ks – nadrobno nasekané
  • palmový cukr 50 g
  • limetová šťáva 50 ml
  • voda 25 ml
  • rybí omáčka 25 ml

Postup: Palmový cukr nasekáme nahrubo nožem a rozpustíme v rendlíku s rybí omáčkou a trochou vody. Svar necháme trochu prochladnout a přidáme nadrobno nasekanou čili papričku a česnek. Dle potřeby dochutíme limetovou šťávou.

Salát

Suroviny:

  • sušené krevety 15 g
  • arašídy 60 g
  • ravit čili paprička nakrájená najemno 1-2 ks
  • cherry tomaty – překrojené na polovinu – 16 ks
  • zelené fazolky – zblanšírované a překrojené na polovinu – 16 ks
  • zelená papája – oloupaná a nakrájená na nudličky – 240 g
  • okurka nakrájená na nudličky – 120 g
  • sojové klíčky – 120 g
  • thajská bazalka – natrhané lístky – 12 g
  • koriandr – nahrubo nakrájený – 12 g
  • máta – natrhané lístky – 8 g

Postup: V hmoždíři rozdrtíme arašídy, sušené krevety a dle chuti čili papričky. Přidáme ostatní zeleninu a ovoce, vše ochutíme dresinkem a promícháme. Salát přendáme do misky a ozdobíme karamelizovanými kešu.

Karamelizované kešu

Suroviny:

  • kešu ořechy – 80 g
  • třtinový cukr – 80 g
  • zázvor nakrájený na drobné kostičky – 8 g

Postup: V pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme nakrájený zázvor a ořechy. Vše promícháme a vylijeme na pečicí papír. Necháme vychladnout. Karamelizované ořechy přendáme do igelitového sáčku a paličkou je rozbijeme na menší kousky.