Rathovo dědictví

Buštěhradský zámek nechvalně proslavila korupční kauza Davida Ratha. Jeho podstatná část není ani téměř po deseti letech opravená

Rathovo dědictví
ilustrační foto | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Je to jako hranice mezi zemí krále Miroslava a Půlnočním královstvím. Den a noc. Jako by někdo na zeď zámku ve středočeském Buštěhradu narýsoval podle pravítka čáru a řekl, že jedna část bude hezká a druhá ať zůstane v dezolátním stavu. Důvod? Třetinu dvoupatrového šlechtického sídla opravilo město za desítky milionů korun. Zbylé dvě třetiny patřily roky Středočeskému kraji.

Před bezmála deseti roky se už už chystala rekonstrukce za více než 200 milionů korun. Dělníci si navezli stavební buňky a další techniku, když policisté zatkli tehdejšího hejtmana Davida Ratha s krabicí od vína plnou peněz. A tak si dělníci zase všechno sbalili, odjeli a už se nevrátili. A Rath skončil ve vězení za korupci, která se dotýkala rovněž výběrových řízení na renovace buštěhradského zámku.

„Rekonstrukce byla pozastavena právě v souvislosti se zatčením a obviněním Davida Ratha. S opravami se ani nestačilo začít,“ uvedl před časem někdejší krajský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. Vyšetřovatelé posléze odhalili více podobně „cinknutých“ projektů okolo exhejtmana Ratha, například rekonstrukci budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy.

Korupční nálepka

Kraj posléze peníze připravené pro tamní zámek poslal jinam, například na rekonstrukci historického domu na náměstí v Kolíně nebo na Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech. Opravu buštěhradského zámku sice měla z velké části pokrýt evropská dotace, krajský úřad ale nakonec žádost do Bruselu ani neposlal, protože okolnosti rekonstrukce prošetřovali detektivové.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit