Rafaj v pavoučí síti

Fanoušci fantasy žánru vědí, že pokud se chytíte do sítě obřího pavouka, tak nemá valného smyslu se otáčet a poskakovat. Výsledkem bude pouze to, že se zamotáte do pavučiny ještě více. Asi tak, jako se do svých lží zaplétá předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

Rok a čtvrt poté, co mu policisté při domovní prohlídce našli v bytě poschovávané dva miliony korun v obálkách, přišel Rafaj s vysvětlením, k čemu byly peníze určeny. Část bankovek chtěl prý použít na rekonstrukci chaty a z dalšími z obálky chtěl platit svatbu dcery.

Rafajovy výroky v rozhovoru pro rádio Impuls jsou pozoruhodné z vícero důvodů. Zaprvé, trvalo mu 15 měsíců, než s nějakým vysvětlením vůbec přišel. Zadruhé, šéf antimonopolního úřadu by měl vědět, že platby v hotovosti ve výši nad 270 tisíc korun zakazuje zákon 254/2004 Sb. o omezení plateb v hotovosti. Za jeho porušení hrozí vysoký finanční postih jak plátci, tak i příjemci peněz.

Rafaj je šéfem ÚOHS již jedenáct let. Důvodů pro jeho odvolání bychom našli celou řadu. Vedle tajemných obálek s bankovkami stojí za zmínku schůzky s vlivnými osobami (Jaroslav Faltýnek, Jiří Čunek a další) s dopadem na činnost úřadu, pomalé a netransparentní rozhodování i odborné diletantství.

Jenže je tu drobný problém. Předsedu antimonopolního úřadu může odvolat pouze prezident Miloš Zeman, kterého s Rafajem pojí přátelské vazby. Možné jsou dvě varianty. Buď ho ve funkci ponechá, nebo jeho odchod vyhandluje s premiérem Andrejem Babišem za něco jiného. Raději ani nehádejme, o co by se mohlo jednat.