Radnice zkoušejí development

Pražský magistrát chce stavět až dva tisíce bytů ročně, a zřídil proto městského developera. V Brně už mají kolaudace obecních činžáků za sebou.

Radnice zkoušejí development
Pražský magistrát má vytipované dvě lokality, kde chce stavět obecní byty. Jednou z nich jsou pozemky v okolí metra Palmovka, které patří městu a dopravnímu podniku. | Tomáš Novák týdeník HROT

Nejvýrazněji tento problém pociťují lidé hledající bydlení za přijatelnou cenu v Praze a Brně. I v dalších krajských městech se ale situace stává kvůli nedostatku nemovitostí a jejich zdražování neúnosnou. Pro primátory je bytová krize jedním z hlavních témat a zkoušejí ji řešit mimo jiné i tím, že fušují do řemesla developerům.

Naposledy svoje plány představil pražský magistrát, respektive podřízený Institut plánování a rozvoje. V dubnu přišel s dokumentem nazvaným Strategie rozvoje bydlení v hlavním městě. Ten má nahradit dvacet let starou koncepci bytové politiky a do deseti let „nakopnout Prahu“.

Ambice magistrátních politiků nejsou malé. Do roku 2030 by se mělo v hlavním městě ročně stavět devět tisíc místo současných asi 5,5 tisíce nových bytů. Zapojit se do toho má i město – analýza počítá s tím, že každoročně přispěje až dvěma tisíci družstevních či nájemních jednotek.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit