Putinovi ruští Němci a odpůrci

Se začátkem války na Ukrajině si Německo uvědomilo, že v zemi žije několikamilionová ruskojazyčná menšina. Mnoho jejích příslušníků fandí Vladimiru Putinovi.

Putinovi ruští Němci a odpůrci
Ruský dům v centru Berlína šíří ruskou kulturu v Německu už od časů NDR; 24. února se pro veřejnost uzavřel, prý kvůli covidu. | foto Jan Brož, týdeník Hrot

Téměř dva roky je část berlínské centrální ulice Friedrichstraße bez aut. Ani to jí nic neubralo z velkoměstského ruchu a shonu, který se obvykle přenášel i do Ruského domu vědy a kultury, monstrózní sedmipatrové budovy z časů NDR. V největší instituci svého druhu na světě, řízené přímo ruskou vládou, bývalo podle Natalie Roeslerové poměrně živo i v době nejpřísnějších koronavirových lockdownů.

Vše se změnilo letos 24. února. V době, kdy počty nakažených šly strmě dolů a pandemické zákazy se rychle rozvolňovaly, se Ruský dům pro veřejnost uzavřel. Prý kvůli covidu. Pravděpodobnější však je, že důvodem byly obavy Ruska z reakcí na vyvolání války na Ukrajině.

Na chodbách budovy od té doby panuje ponurá atmosféra, která se přenáší i na ty, kdo v ní stále pracují. Roeslerová počítá s tím, že svou kancelář už dlouho v Ruském domě mít nebude. V Německu žijící žena s ruským pasem stojí v čele neziskové organizace Club Dialog, která už více než tři desítky let pomáhá ruskojazyčným cizincům s integrací do německé společnosti. Tedy nikoli jen Rusům, ale všem národnostem žijícím mezi Vladivostokem a východním Polskem.

Po začátku války na Ukrajině se Club Dialog, který se na své webové stránce jasně vymezil vůči válce, ocitl pod dvojím tlakem. Jednak ze strany pronajímatele a pak také ze strany německé společnosti, která organizaci ztotožňuje s místem, kde sídlí. Roeslerová má obavy, že by se to mohlo projevit na financování programů Clubu Dialog z rozpočtů zemských vlád, spolkové vlády i evropských fondů.

„Chtěla bych zcela jasně říct, že to, že sídlíme v Ruském domě, neznamená, že jsme Ruský dům. Naše sídlo zde bylo po celou dobu a naše historie je s tímto domem nezaměnitelně spojená. To soužití nebylo vždy dobré a dnes se stalo neúnosným, takže budeme muset Ruský dům nejspíš brzy opustit,“ říká Roeslerová.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit