Putinovi Češi

Policie ke konci dubna obvinila osmnáct osob ze schvalování ruské agrese na Ukrajině a prověřovala další desítky případů, přičemž dostala další stovky oznámení

Putinovi Češi
ilustrace | Vojtěch Velický

S velkou pravděpodobností to je ale jen kapka v moři. Lidí, kteří věří Putinově propagandistické pohádce o zlém Západu a hodném Kremlu, je v Česku – bohužel – mnohem více.

Dokládají to aktuální výsledky průzkumu agentury Focus, která na přelomu března a dubna mapovala na reprezentativním vzorku obyvatel postoje české veřejnosti k válce na Ukrajině. Nepřekvapí, že drtivá většina lidí (81 procent) s ruskou invazí nesouhlasí. A překvapením není ani to, že více než dvě třetiny dotázaných pokládají za hlavního viníka Rusko.

Co je ovšem šokující, je nikoli malý, nikoli zanedbatelný podíl těch, kteří viní z vypuknutí války někoho jiného než právě Rusko – konkrétně USA. Je to totiž devatenáct procent dotázaných, pětina obyvatel! „Tato část respondentů vnímá Ukrajinu jako nástroj politiky Spojených států a de facto přejímá dominantní ruský narativ, který maskuje vlastní agresi na Ukrajině tak, že ji připisuje jinému subjektu – převážně USA,“ konstatují autoři průzkumu. Pokud se jeho výsledky dostanou na stůl ruského prezidenta Vladimira Putina, nepochybně mu to zvedne náladu. Kremelská propaganda si bude moct udělat další čárku za úspěšnou „masírku“ obyvatel svého někdejšího satelitu.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit